První rok oslavilo kino důstojně

Celý uplynulý týden se v Sušici nesl ve znamení oslav prvního výročí znovuotevření kina. Kompletně zmodernizovaná budova byla slavnostně otevřena 27. září 2012 a přesně o rok později vyvrcholily oslavy  jejích 1. narozenin.

 

Prostor dostaly snad všechny žánry a možnost najít si něco “pro sebe” všechny věkové kategorie diváků, příznivců  filmového plátna i návštěvníků  galerie.

 

Nechyběl ani narozeninový dort – plamínek svíčky, která jej zdobila, sfoukla bývalá ředitelka  MgA. Jitka Doubravová.

sobotaa11

 

Páteční večer   v kině přivítal kapelu BENGAS na “koncertě bez předsudků”. Známá romská kapela  v několika blocích na rytmy čardáše, andaluských melodií, funky i folku roztančila přítomné hosty přímo v kinosále.

 sobotaa29

 

Asi nejočekávanější součástí oslav byla předpremiéra absolventského filmu  režiséra Ladislava Plecitého, který se tentokrát rozhodl převést na plátno sc-fi. A ne jen tak ledajakou, ale rovnou světovou  – svolení ke zpracování jedné z povídek do filmu “Poslední odměna”, získal,  jako zatm jediný český režisér, přímo od slavného autora Terryho Pratchetta.

sobotai10 sobotai9

sobotai13

Pozvání na předpremiéru přijal představitel hlavní role Jarek Hylebrant (ostatní aktéři se omluvili kvůli pracovnímu vytížení), nechyběli ale členové mladého štábu a samozřejmě režisér osobně. Večerem provázel Radek Nakládal, hudbou  ho doplnila UG Strýčkova zahrádka. Afterparty v kinokavárně korunovala nejen úspěch předpremiéry u sušických diváků, ale i narozeninové oslavy.

 

Jak se všichni – na jevišti i v hledišti – po dlouhotrvajícím potlesku shodli, i tento film sušického rodáka Ládi Plecitého a jeho týmu je unikátní, vedoucí k zamyšlení i diskusím, a  nejednou zaznělo : “už aby udělal celovečerák…” . Těšíme se!

 

A. Staňková

 

Fotografie z pátečních oslav a sobotního předpremiérového večera najdete ve FOTOGALERII.