Reakce: provoz kotelny

reakce aktualnitema

Kotelna ve Vimperku a její provoz

 

Několik občanů se na redakci obrátilo s dotazem, zda by redakce nemohla zjistit „co a jak“ v situaci, kdy je ze spalovny (kotelny) v lokalitě bývalé Jitony cítit obtěžující zápach.

 

První podnět na tento stav přišel do redakce v srpnu, proto jsme se obrátili na Ing. Josefa Kotála vedoucího odboru ŽP MěÚ Vimperk a Zdeňka Ženíška, tajemníka MěÚ Vimperk (i jemu byla stížnost adresována) s dotazem na vysvětlení a postup při ověřování stavu a provozu kotelny.

 

Odpovědi od obou dotázaných:


Ing. Kotál:

Upřesním, že se nejedná o spalovnu, ale o kotelnu. Jedná se o střední zdroj znečištění, který nespadá do naší kompetence, ale do kompetence kraje. Opatření k nápravě či sankce ukládá Krajský úřad nebo Česká inspekce životního prostředí. Naše kompetence jsou v tomto případě velmi omezené. Situace, podle osobního jednání s provozovatelem, je standardní, pouze ve výjimečných případech v rámci náběhu provozu může k takového situaci dojít.

 

Zdeněk Ženíšek:

Ing. Kotál tuto věc řešil na základě zprávy, která se objevila na serveru vimperk.eu pod podpisem “zírač” a na základě dotazu redakce.
Tato situace byla předběžně projednána s odpovědným pracovníkem AG Teplo, který nám v podstatě sdělil, že neví o tomto problému s tím, že připustil, že by tento problém mohl mimořádně a ojediněle nastat při najíždění zařízení do provozu.

Od Ing. Kotála jsem se dozvěděl, že jej navštívili zástupci občanů z ulice Čelakovského, se stejným problémem. Předpokládáme, že bychom provedli šetření v dané lokalitě a řešení problému s naším stanoviskem bychom zaslali České inspekci životního prostředí.
Dovoluji si ještě poznamenat, že pokud by se tento problém řešil, řešil by je buď Krajský úřad jihočeského kraje nebo Česká inspekce životního prostředí.

 

——————————————–

Uběhl měsíc a tak se ptáme podruhé: Jak dopadlo místní šetření v dané lokalitě?

Ing. Kotál:

Záležitost je v šetření ČIŽP, osobně jsem byl dotazován telefonicky pracovníkem inspekce, ale zatím nemáme žádné závěry.

Náš odbor provedl koncem srpna místní šetření v ulici Čelakovského, v lokalitě Lidl a v areálu kotelny, jejímž provozovatelem je společnost Energie AG. Důvodem šetření byl podnět od redakce, prostřednictvím tajemníka úřadu, a od občanů z ul. Čelakovského ze dne 26. 8. 2013, kteří si stěžovali na zápach z uvedeného zařízení. Bylo zjištěno následující:
–  zápach v ul. Čelakovského nebyl zjištěn, ale byl potvrzen občasný zápach pohovorem s místními občany
– zápach v lokalitě Lidl byl zjištěn, ale dle našeho názoru se jedná o standardní zápach vzniklý spalování dřevní štěpky
–  v provozu kotelny byl zjištěn materiál určený ke spalování, který odpovídá dřevní štěpce.

Dále bylo jednáno se zástupcem provozovatele kotelny p. Tomšovicem, který uvedl, že po povinné kontrolní odstávce zařízení v červenci byl od 1. 8. zahájen provoz zařízení, který běží od té doby trvale a nedošlo k žádným výkyvům. Dále uvedl, že provoz je zajišťován stejným způsobem jako v předchozích letech.

-red-

(uvodni foto pj)