anonce

Poslední trhy voněly zabijačkovými dobrotami

Letos naposledy se na sušickém náměstí sešli prodejci na farmářském trhu.  Od května do října tu máme, jednou v měsíci, možnost nakoupit čerstvou zeleninu a ovoce, mléčné a masné výrobky, pečivo, med, koření, mošty a jiné produkty regionálních pěstitelů a výrobců. Za tři roky svého trvání si farmářské trhy  získaly řadu příznivců i pravidelných  prodejců.

 

anonce

Poslední letošní trh byl opravdu vydařený. Voněl zabijačkovými dobrotami a protože jsem dostala možnost zasednout spolu se starostou města Bc. Petrem Mottlem, exposlancem Jiřím Papežem, vítězem minulého gastronomického klání Františkem Schwarzem a již čestnou členkou “Janičkou” v porotě, která tentokrát hodnotila  zabijačkové dobroty, měla jsem i z  malého pódia docela přehled po náměstí.

 

porota

img 8896 img 8897

Největší fronty se tlačily u stánků s masem a masnými výrobky – zejména u  toho, kde pan řezník Ryba předváděl ruční výrobu jitrnice. Na odbyt šlo velmi slušně i pečivo – medové, máslové posvícenské, staročeské trdelníky, klasické koláče a jiné (hospodyňky se vybavovaly především na pečení hnětynek nejrůznějšími cukrovými ozdobami).

 

img 8876

img 8833 img 8831

Sice bylo slunečno, ale docela  chladno, takže se dav plynule přesouval od stánku s vynikajícím moštem, přes ten s originální kávou, až k horkému punči. Samozřejmě nechybělo ovoce, zelenina… Prostě bylo toho dost. Kolem jedenácté začala poslední letošní kulinářská soutěž o nejlepší zabijačkovou pochoutku.

 

img 8891

K ochutnání jsme dostali sulc, jitrnice, jelítka, tlačenku  i zapečenou haši. Všechny předložené vzorky byly velmi zajímavé a chutné až na jeden (kterému jsem – prý v historii trhů poprvé – udělila nejnižší ohodnocení)  a porota se v zásadě shodla na tom, jaké pořadí stanovit.

Vynikající tlačenku, vítěznou tlačenku, která ode všech získala plný počet bodů, přinesla Olga Melkusová.

“Na paty jí šlapala” šumavská zapečená haše Jaroslavy Hanusové – ta si odnesla druhé místo.

Tradičním účastníkem soutěže, který vyrábí  jednu lahůdku za druhou,  byla paní Libuše Zelená – i tentokrát  se  jí zadařilo a její sulc jí získal bronzovou příčku.

img 8915

Radek Nakládal zpovídal vítězku Olgu Melkusovou – chtěl znát recept na tu NEJ tlačenku, ale nepochodil…

 

Za doprovodu Solovačky a neúnavného komentování osvědčené dvojice Jaroslav Hlaváč a Radek Nakládal (jak sami říkají,  moderují z ‘přenosového pěšího vozu’) byly letošní farmářské trhy ukončeny.

Poděkování za jejich uspořádání  patří Ing. Tomáši Zelenému, Olze Melkusové, městu Sušice za finanční podporu, Solovačce a všem účinkujícím, kteří v průběhu sezóny vystoupili, moderátorské dvojici a především – prodejcům a zákazníkům, kteří na sušickém náměstí  vytvářejí tu správnou rušnou atmosféru, tak trochu připomínající staročeské jarmarky.  Je čas na setkání s přáteli, popovídání, ochutnávání, nákup…

img 8827

 

Těšit se tedy můžeme zase příští rok na jaře. A nebojte se, o gastronomické umění našich spoluobčanů nepřijdeme – hned na květen už je totiž vyhlášena soutěž o ten nejlepší pravý šumavský guláš. Potěšeni budou jistě i příznivci zlatého pěnivého moku – v průběhu ‘trhové sezóny’  je připravena ochutnávka regionálních piv.

A. Staňková

Foto z posledního farmářského trhu najdete ve FOTOGALERII