Nejtěžší šumavský závod

Nejtěžší šumavský závod Extreme Challenge 2013 startuje letos již po osmé!

pavelkavale ec2012 3

Milovníci extrémních sportů změří síly při 8. ročníku nejtěžšího šumavského závodu Extreme Challenge 2013, který startuje 12. 10. 2013 jako obvykle v Sušici. Týmy i jednotlivce z celé republiky čekají během štafetového závodu disciplíny běh, paragliding, horské kolo a kajak, to vše v náročném horském terénu. Podobné závody se konají v České republice pouze dva, jeden v Beskydech a právě Extreme Challenge v Sušici na Šumavě.

 

„Závodu se zúčastňují buď čtyřčlenné týmy, jejich složení může být mužské i ženské, ale i kombinované, minimální věk účastníka je 16 let, nebo ve druhé kategorii soutěží ti nejodolnější a nejzdatnější jedinci, každý z nich samostatně absolvuje všechny čtyři disciplíny,” uvedl za organizátory závodu Jan Šmatera ze společnosti Offpark s.r.o.

pavelkavale ec2012

 

Významnou změnou pro letošní ročník je přesun startu a cíle závodu do nově rekonstruovaného areálu ostrova Santos, odkud závod v sobotu 12. 10. ve 14.00 hodin ostartuje. „Jako první se na trať vydají běžci, jejichž cílem bude po 5,8 km dlouhém výběhu s 346m převýšením magická hora Svatobor. Odsud se spustí paraglidisté, kteří přenesou pomyslný štafetový kolík opět o 335 metrů níže a na řadu přijdou bikeři. Téměř dvacet kilometrů dlouhá lahůdka vedoucí po hřebenu Svatoboru a kolem něj s celkovým více než 800 metrovým převýšením, bude jistě jedním z rozhodujících okamžiků závodu. Atraktivní předzvěst další disciplíny, a sice 20 metrů dlouhý brod, jsme zařadili i letos. Závěrečná 2,8 km dlouhá disciplína odstartuje tradičním „pátečkovským” seskokem kajakářů z rampy do Otavy, kde bude nutné před protnutím cílové pásky na Santosu zdolat další rampu a brankoviště,” popsal průběh celého závodu Jan Šmatera.

pavelkavale ec2012 1

Poprvé se závod konal před osmi lety a díky své výjimečnosti se extrémní štafetový závod velmi rychle rozrostl až do dnešní podoby, kdy se na start postaví více jak stovka závodníků.

pavelkavale ec2012 2 pavelkavale ec2012 4

Extreme Challenge však není jen klasický závod, celá akce bude letos oficiálně zahájena již v pátek 11. 10 v 19.00 hodin v sušickém kině. Návštěvníci se mohou těšit na přednášku a promítání Michala Krysty z nejtěžšího závodu na světě X-Alps, kterého se účastnil. Následovat bude přednáška a povídání s Klárou Poláčkovou, první Češkou na Mt. Everest. Letos zdolala úspěšně i nejvyšší vrchol Aljašky, Mt.McKinley. Samotným závodem pak provází a moderuje jej Jan Smetana z České televize.

Příjemnou zprávou je, že letos opět po náročném sportovním odpoledni bude pro diváky i soutěžící připraven v místním hudebním klubu živý koncert kapely Neruda, sušického rodáka Romana Holého, za doprovodu excelentního zpěváka Matěje Rupperta. Dále zahrají nastupující hvězdy z jihočeských Budějovic kapela Vees. Večerní produkce začíná v 19.00 hodin.

 

Zúčastnit se můžete i vy! Sestavte svůj čtyřčlenný tým nebo jako jednotlivec pojďte pokořit tuhle šumavskou výzvu. Pro vítěze, ale i pro všechny účastníky, jsou i letos připraveny atraktivní ceny. Více o závodě, včetně přihlášky najdete na www.exchallenge.cz.

extreme

Pátek 11/10 – Kino Sušice:

  • 19:00 Michal Krysta, účastník závodu Red Bull X-Alps 2013 /přednáška + promítání/
  • 20:00 Klára Poláčková, první češka na Mt. Everest a povídání o jejím letošním výstupu na Mt. Mc Kinley /přednáška + promítání/

Sobota 12/10 – Ostrov Santos:

  • 11:00 Registrace, areál Santos
  • 12:30 Oficiální zahájení závodu, areál Santos
  • 14:00 Start závodu, areál Santos
  • 15:50 Předpokládaný příjezd prvního účastníka
  • 17:00 Vyhlášení výsledků

Doprovodný program:

  • Test centrum horská kola – aktuálně v jednání
  • Testcentrum Galasport
  • Slack line exhibice

Hudební program:

  • 12/10 Tradiční kloub od 19.00
  • Neruda (Roman Holý/Matěj Ruppert a spol.) Vees DJ Zeal

foto Pavel Kavale, www.exchallenge.cz