Arboretum znovu patří veřejnosti

Dva hektary pohody

 

Na nové vimperské arboretum se těšilo už mnoho z nás a nebylo výjimkou, když nedočkavci alespoň nakukovali – „tak jak to tam vlastně bude vypadat“?

 

 arboretum 20

 

Arboretum je ve správě města, které se rozhodlo jeho areál revitalizovat, včetně prostoru bývalého letního kina. Práce probíhaly v létě a teď tedy máme možnost posoudit, jak se oživení jednoho z nejhezčích míst ve městě podařilo.

 

V rámci zachování smyslu a funkce areálu jako arboreta tu najdeme druhy dřevin a keřů domácích i cizokrajných, květiny, trávy, nový mobiliář s herními prvky.

 

 arboretum 11

arboretum 13

 

 

Relaxační prostor i místo pro aktivní odpočinek a poznávání – to je vimperské arboretum dnes. Projděte se po jeho cestách a poznáte sami, že chvíle volného času, zejména pro rodiny s dětmi – hry a pobyt venku, mohou být víc než jen procházka.

 

Na financování více než půlmilionového projektu projektu se podílí město Vimperk spolu se Státním zemědělským intervenčním fondem, kdy uspělo se žádostí o dotaci na revitalizaci prostoru prostřednictvím MAS Malenice.

 

Dodavatelsky akci zajišťovala firma Park Plus Ing. Václav Šmejkal z Milevska.

Co všechno v arboretu přibylo? Kromě samotné úpravy zelených ploch téměř dvouhektarového areálu, stromů, keřů a květin byl doplněn celý inventář s ohledem na všechny věkové kategorie – své tu najdou ti nejmenší i senioři.

K příjemnému posezení lákají nové lavičky u odpočinkových míst, klidová místa jsou ideálním zázemím pro cvičební prvky pro seniory, zážitkovou a poznávací trasou vybavenou informačními tabulemi dojdete na místa určená jako zázemí pro děti a rodiny s dětmi (prostor bývalého letního kina).

 

arboretum 07

 

Zájem určitě vzbudí i dřevěné sochy, které jsou po arboretu rozmístěné jako doplňky tras. Mobiliář je zpracovaný poměrně masivně, tak, aby odolal pokusům vandalů o ničení.

 

arboretum 10

 

 

Celkem na trasách vedoucích arboretem vzniklo 6 odpočinkových míst, vyrostlo 6 infopanelů, zajímavostí je vrbičkový altánek, který opravdu poroste ze zasazených vrb – ještě není hotový, z vegetačních důvodů se sází až ve druhé polovině října.

Ačkoliv nyní prostor působí světleji a dojmem, že zeleně ubylo, není to tak, návštěvníci o nic nepřijdou. Některé okrasné keře, dřeviny, kapradiny, trvalky a trávy jsou nové nebo nahrazené. Práce na úpravách zeleně prostor prosvětlily a zpřístupnily.

 

Lokalita bude přístupná pouze pro pěší a pro maminky s kočárky, nikoliv na kolech.

A jak to bude s pejsky? Do areálu letního kina je vstup se psy zakázán, jsou to plochy určené pro hry dětí. Do arboreta se s pejskem se vypravit můžete, ovšem pouze na vodítku a s vědomím toho, že po svých miláčcích musíte uklidit.

 

Kontrolu nad dodržováním veřejného pořádku a bezpečnosti bude provádět městská policie v rámci pravidelných kontrol města, v případě potřeby a po vysledování pohybu i častěji. Areál je volně přístupný pro denní provoz.

 

Slavnostního předání „nového“ arboreta znovu do užívání se včera odpoledne zúčastnil, kromě představitelů města Vimperk, zástupce zhotovitele a veřejnosti, také zajímavý host:  Oldřich Pelčák, náhradník Vladimíra Remka při letu do kosmu (na foto s Ing. Kotálem, vedoucím odboru ŽP MěÚ Vimperk).

 

arboretum 05

-as, foto Jiří Šejna-

 

{gallery}vimperk/2013/rijen/arboretum/{/gallery}