Práce asistentů prevence kriminality

Sokolov/ Vimperk

Hodnocení práce asistentů prevence kriminality a její smysl byl jedním z hlavních cílů nedávné  konference na téma Soužití  Romů a majoritní společnosti v Sokolově. 

Místostarostka města Ing. Jaroslava Martanová se poslední zářijový den společně se dvěma strážníky městské policie  této  sokolovské konference, která za přítomnosti ministra vnitra Martina Peciny probíhala v rámci celotýdenního projektu sokolovské městské policie „Žijeme tu společně – otevřená ulice“, zúčastnila.

 

Na konferenci byla velká pozornost věnována projektu Asistentů prevence kriminality (APK), který také ve Vimperku funguje od letošního května. Realizaci tohoto programu, financovaného ze státního rozpočtu, podpořil i Martin Pecina:

Boj s extrémismem je moje téma, které jsem začal rozvíjet už při svém prvním působení na Ministerstvu vnitra před čtyřmi lety. Jsem rád, že jste mě pozvali do Sokolova, který je dobrým příkladem. Má dobré výsledky v boji proti problémům v soužití většiny s menšinami.

Co k řešení tohoto problému také pomáhá, jsou asistenti prevence kriminality. Když jsme začínali, nasadili jsme čtyři asistenty v Chanově, dnes jich máme 123. Co se týká asistentů prevence kriminality, chceme posunout jejich fungování dál. Rádi bychom jim dali jistotu dalšího zaměstnání, což dnes nemají. Z peněz EU bychom rádi založili nový učební či maturitní obor. Právě doplnění vzdělání by jim mělo do budoucna přinést možnost dalšího pracovního uplatnění v městské policii.“

 

Kde všude dnes asistenti prevence kriminality působí a v jakém množství ilustruje přiložená mapka:

 

mapka apk

zdroj: MV ČR

 

„Hodnotily se výsledky činnosti, přínosy jejich fungování pro jednotlivé zřizovatele, i postavení asistentů v obecních policiích, zazněly návrhy na rozšíření jejich činnosti. Aktuálně se přitom vycházelo z problematiky soužití etnické menšiny romské komunity a uskutečněných opatření proti extrémismu a bylo jednoznačně řečeno, že právě romský terénní pracovník je důležitou součástí opatření, která jsou a budou dále realizovaná. Vzhledem k výrazným pozitivním dopadům působení asistentů prevence kriminality se pro nadcházející etapu realizace jejich pracovního uplatnění spolu s dalšími pokusíme žádat o dotace z Evropské unie.

Na konci roku vyhodnotíme přesné údaje o činnosti a efektivitě místních APK a podle toho budeme dále jednat,“ uvedla Ing. Martanová k problematice soužit romské komunity a majoritní společnosti, která se nejen ve Vimperku intenzivně řeší téměř nepřetržitě.

 

Následně proběhla schůzka s Andreou Kavanovou z místní charity, která bude práci terénního pracovníka pro romskou komunitu vykonávat.

„Definovali jsme přesně její okruh práce, od něhož si především slibujeme nepřetržité monitorování romské komunity a dění v ní (přímo v rodinách). ‘Pomoc’ ale rozhodně neznamená to, že bude za jednotlivé členy nebo rodiny například vyplňovat žádosti, odevzdávat formuláře, nebo za ně chodit po úřadech. Spolupracovat bude nejen s vedením města, ale i s několika dalšími institucemi působícími ve městě, včetně základních škol,“ doplnila místostarostka.

-as-