Do Kovčínského potoka uniklo mořidlo

moridlo

 

Do Kovčínského potoka uniklo neznámé množství mořidla na osivo.  Po celé délce toku ani v Dvoreckém rybníku nebyl potvrzen úhyn ryb.

V úterý 15. října 2013 nahlásil starosta obce Kovčín na operační středisko, že v Kovčínském potoce  protéká  neznámá  látka  jasně  červené  barvy.  V době,  kdy  byla  situace  zjištěna, protékala  kapalina  potokem  již  několik  minut,  k  příjezdu  hasičů  se  tato  doba  odhaduje  na minimálně půl hodiny.

Hasiči  měřením  zjistili,  že  se  nejedná  ani  o  kyseliny  ani  zásady.  Látka  byla  ve  vodě  silně naředěna. Nebylo možné ji zastavit ani pomocí sorbentu ani norných stěn. Hasiči postupovali proti proudu potoka až do obce Milčice, odkud kapalina tekla kanalizací. Na konci Milčic nalezli na dvoře RD zdroj úniku – dle štítků na nádobách se jednalo o mořidlo na osivo. Hasiči odebrali vzorky látky a předali CHL Třemošná. Společně s policií a se zástupci Životního prostředí hasiči kontrolovali  tok až k Záhorskému mlýnu,  zda  nedošlo  k  úhynu  ryb.  Životnímu  prostředí  nebezpečná  látka  ve  vodě  na kontrolovaných místech již nebyla znatelná. Ve  středu  16.  října hasiči  pokračovali  od  ranních  hodin  v monitoringu  toku  a Dvoreckého rybníka. Úhyn ryb nebyl potvrzen.

-hzs-