Vyroste ve Vimperku nový Rosický?

O Vimperku už je léta známo, že se výborně pracuje s fobalovou mládeží. Ve Vimperku vyrostlo několik výborných fotbalistů. Nejvýše vystoupali Antonín Krejčí, Pavel Babka a Martin Tischler, kteří to dotáhli až do 1. ligy dospělých. V novodobé historii Šumavanu Vimperk začínali třeba bratři Jančovičové, bratři Uhlíkové, bratři Marcové, bratři Formánkové, Lukáš Sýs, Miroslav Vozobule, René Ollé a spousta jiných výborných fotbalistů. 

 

V létě 2013 byl jmenován do nové funkce šéftrenéra mládeže Lukáš Sýs. Zeptali jsme se ho, jak funguje vimperská mládež a kolik vyrůstá pro vimperský Šumavan mladých fotbalistů?

 

Lukáš Sýs, *1983

Hráčská kariéra: TJ Šumavan Vimperk, FC Viktoria Plzeň, SK Strakonice 1908, FC Sturm Hauzenberg (SRN), FK Lažiště, FK Vodňany, USV Gross Gerungs (AT), TJ Šumavan Vimperk

 

Trenérská kariéra: r. 2001 – TJ Šumavan Vimperk starší žáci, r. 2002 – TJ Šumavan Vimperk dorost, r. 2009-2013 TJ Šumavan Vimperk přípravka U5 – U11, r. 2013 TJ Šumavan Vimperk mladší žáci, r. 2013 Výběry OFS Prachatice U11, šéftrenér mládeže TJ Šumavan Vimperk

 

DSC 0110

Lukáš Sýs je velký srdcař vimperského fotbalu…

 

Lukáši, jak ses dostal do této funkce?

 

V polovině června letošního roku jsem byl společně Jiřím Formánkem ml. a Milanem Sedláčkem kooptován do výkonného výboru fotbalového oddílu TJ Šumavan Vimperk. Do výboru jsme přišli proto, aby se náš klub posunul zase o nějaký stupínek výše. TJ Šumavan Vimperk disponuje celkem devíti mládežnickými mužstvy, proto nastala otázka, zda by nebylo dobré, aby v klubu vznikl institut šéftrenéra mládeže, jako je to v jiných klubech s větším počtem mládežnických týmů. Práce s mládeží mě velmi baví, proto jsem neváhal tento post v klubu zaujmout. Mou pravou rukou v tomto směru je Milan Sedláček, se kterým si v mnoha věcech, které se týkají vedení a výchovy mládeže, rozumím.

 

Jaké máš zatím pocity?

 

Ve své pozici mám určitou výhodu v tom, že spolupracuji s lidmi, kteří fotbal hráli, rozumí mu, nebrání se moderním trendům. Mluvím o trenérech našich mládežnických týmů. Jsou to chlapi, kteří svoji práci dělají s láskou k fotbalu. Většinou každý z nich má v kategorii, kterou trénují, svého syna, což je velké pouto. Přiznám se, že se trochu bojím toho, až děti těchto trenérů odrostou, že se z trenérů se stanou zase jen tatínci a my budeme mít ročník, kde nikdo z rodičů fotbal nikdy nehrál. Bohužel nemáme dostatek financí na to, abychom trenérům v oddíle platili jakoukoliv, i minimální, částku za práci, kterou klubu odvádí, proto je těžké přilákat nezávislé a hlavně kvalifikované trenéry. Musím říct, že na to jaké máme podmínky pro financování trenérů, tady máme dostatečný počet kvalifikovaných lidí – prozatím. Všeobecně jsem s prací trenérů v oddíle spokojen. Výsledkem práce těchto lidí jsou výborné výsledky na všech úrovních od okresu, přes celou republiku až na mezinárodní úroveň. Ovšem abych jen nechválil, jsme jen lidé a nikdo z nás nemá patent na dokonalost. Pokud nastane nějaký problém, jsem tady od toho já a Milan Sedláček, abychom se ho snažili vyřešit.

 

 

 Kolik má Vimperský fotbal dětí?

 

Jak jsem řekl, máme celkem devět mládežnických týmů. Starší a mladší žáky – celkem 28 hráčů, tři týmy starší přípravky – celkem 31 hráčů, dva týmy mladší přípravky – celkem 14 hráčů, dva týmy minipřípravky – celkem 25 hráčů.  Musím říct, že mi ve Vimperku chybí tým dorostu, to že tady není je zapříčiněno jak slabým ročníkem, tak hlavně kolapsem, který vimperský fotbal postihl v sezóně 1999/2000, ale o tom už bylo mnoho napsáno. Je tedy na nás, abychom do budoucna vychovali dostatečný počet hráčů, kteří ve Vimperku opět dorostenecký fotbal založí.

 

 

DSC 0111

Nejmenší naděje vimperského fotbalu

 

Kolikrát děti tak trénují?

 

Hřiště je plné každý všední den a dá se říct, že i každý víkend. Většina mládežnických týmů trénuje třikrát v týdnu plus zápas.

 

Jsi spokojený se zázemím ve Vimperku?

 

Dalo by se říct, že ano. Ale to je subjektivní pocit, který vytvářejí lidé, kteří pro vimperský fotbal odvádějí jakoukoliv práci, upozorňuji, že zadarmo. Ovšem když to vezmu z pohledu tréninkového procesu, tak nám ve Vimperku chybí tréninková plocha, umělá nebo přírodní tráva. Téměř ve všech městech, která hrají fotbal minimálně na úrovni jako my, mají tréninkovou, odlehčovací plochu. To, jak dnes ve Vimperku vypadá hlavní hrací plocha je neuvěřitelné, při takové zátěži a v podzimním počasí smekám před našim správcem panem Formánkem, jaké dělá s trávníkem divy. Věřím, že se blýská na lepší časy, příští rok bychom měli spadnout pod správu města Vimperk a musím říct, že už nyní nám Městské služby v čele s Ing. Králem v mnohém pomáhají a za to jim patří velké díky.

 

Co by sis přál zlepšit?

 

Jak jsem psal výše, je třeba vybudovat tréninkovou plochu. Dále bych si přál, abychom mohli naše trenéry, kteří odvádějí nadstandardní práci s mládeží odměnit nějakou finanční částkou za ty desítky a stovky hodin strávené na hřišti.

 

 

Je to stejné, jako když si začínal ty jako malý kluk?

 

Co se týká tréninkových podmínek, tak musím bohužel konstatovat, že je to horší než před pětadvaceti lety, kdy jsem s fotbalem ve Vimperku začínal. Sice jsme také neměli „umělku“, ale k dispozici bylo vždy v nepříznivém počasí dobře připravené škvárové hřiště vedle koupaliště nebo v kasárnách U Sloupů. Když vezmu práci trenérů a odměnu za ni, tak můžu říct, že se všichni trenéři snažili udělat pro nás maximum – jestli za to byli placení nebo to dělali z lásky ke sportu? Těžko říct, to je otázka spíše pro ně. V té době jsem se o tyto věci logicky nezajímal. Ovšem jedna věc se ve Vimperku vrací do starých kolejí. Když jsem byl malý kluk, tak jsme vždy chodili koukat na zápasy dospělých, kde jsme viděli hrát naše vzory. Při pohledu na tribuny při zápasech mužů, je zde v současnosti vidět plno kluků, všech věkových kategorií, kteří oblékají dres Šumavanu Vimperk. To mě jako hráče „A“ týmu velmi těší a myslím, že nejsem v kabině jediný, kdo to tak cítí.

 

DSC 0041

 

 

O Vimperku je známo, že jeho fotbalisté odehrají velké turnaje, jak u nás, tak i v cizině. Čeká kluky nějaký v roce 2014?

 

Snažíme se, aby se naši hráči od přípravky až po žáky zúčastňovali turnajů, jak u nás v Čechách, tak v cizině. Je to konfrontace s jinými sportovními styly a mentalitou dané země. Pro kluky je to zcela jistě vždy velký zážitek a ohromná zkušenost. Nás trenéry těší, že se těchto turnajů „jen“ nezúčastňujeme, ale předvádíme zde výborné výkony, které obdivují i mezinárodní trenéři, a umisťujeme se na předních příčkách těchto turnajů. V sezóně 2013/2014 plánujeme hodně jak halových turnajů, které odehrajeme v zimním období, tak venkovních turnajů, které jistě doplníme i nějakým zahraničním, minimálně třech našich týmů. Díky předváděným výkonům našich týmů nám již dnes přichází nabídky na účast na turnajích v Německu, Rakousku a na Slovensku. Zcela jistě a velmi rádi některé z pozvání přijmeme.

 

 

Co pro to, aby mohl začít hrát fotbal za Šumavan, musí udělat šikovný kluk a co jeho rodiče?

 

Je to jednoduché. Stačí koupit kopačky, mít chuť hrát fotbal a přijít na trénink. Jako každý rok, i letos pořádáme nábory nových hráčů, plakáty jsme umístili do mateřských a základních škol. Nebo není problém kdykoliv mě kontaktovat a já rád poskytnu potřebné informace.

 

 

Poslední otázka. Myslíš, že roste ve Vimperku fotbalista jako Tomáš Rosický, nebo gólman Petr Čech?

 

Vimperk je a vždy byl vyhlášen brankářskou líhní, v současné době se tréninku brankářů na výborné úrovni věnuje pan Jiří Formánek ml. se synem Jakubem a svým otcem panem Formánkem starším. Přál bych jim, aby nějakého Petra Čecha vychovali. V našem klubu je spousta talentovaných hráčů, kteří patří v našem kraji k absolutní špičce, o tom svědčí i zájem ligových klubů o ně. Moc bych si přál, abychom ve Vimperku vychovali hráče světového formátu, ale to samozřejmě záleží na mnoha faktorech, které nejsme schopni ovlivnit. Ve svém fotbalovém životě jsem potkal a hrál s mnoha talenty, ale zdaleka ne všichni se protlačili až na absolutní vrchol. Je třeba zdůraznit, že to není jen o talentu, ale hlavně o chuti a velké píli.

 

DSC 0011

 

 

Závěrem bych chtěl poděkovat všem našim trenérům a lidem, kteří pro Vimperský fotbal dělají cokoliv, co jej může posunout výš a dál.

 

Lukáši, děkuji za odpovědi a ať se ti daří…

 

 Zdeněk Formánek

Trenéři fotbalového klubu TJ Šumavan Vimperk:

Starší žáci U14, U15 – Jiří Formánek ml., Vlastimil Červený

Mladší žáci U12, U13 – Luboš Matoušek, Lukáš Sýs

Starší přípravka A U11, B U10 – Lukáš Sýs, Jakub Pospíchal, Ondřej Málek

Starší přípravka C U9 – Jaroslav Uhlík, Martin Willmann

Mladší přípravka A U8, B U7 – Milan Sedláček, Karel Drabeš, Richard Háša

Minipřípravka A U6 – Jiří Pixa, Aleš Eigner

Minipřípravka B U5, U4 – Jiří Košnař, Petr Vondrášek

DSC 0034