Tajemný název CHAMERKLIN

V Sušici jsou k vidění společná díla handicapovaných dětí z Čech a Německa

chamerklin

Ve středu 16. října proběhlo v sušické Galerii SIRKUS slavnostní zahájení výstavy, která představuje mezinárodní umělecký projekt „Umění bez hranic“. V galerii můžete zhlédnout 30 pláten, které společně vytvářely děti ze speciálních škol z Chamu, Merklína a Sušice. Idea německého výtvarníka Alexeje Costy, který přišel s nápadem výměny rozmalovaných obrazů mezi žáky těchto škol, vznikla již v roce 2011.

 

Než se tato idea zhmotnila do podoby finálních obrazů – absolvovala plátna několik přeshraničních cest. Ačkoliv se děti a zároveň tvůrci těchto obrazů potýkají s různými druhy handicapů, vstupovaly svou tvorbou zdařile do světa jiných dětí, které jsou na tom obdobně, ale jsou od nich vzdáleny několik desítek kilometrů.

 

Výsledné práce projektu „Umění bez hranic“ byly poprvé vystaveny v prostorách radnice města Cham, poté byly prezentovány na zámku v Merklíně a nyní dorazily i do Sušice, aby byly veřejně vystaveny pohromadě v městské galerii výtvarného umění. Po poslední výstavní etapě bude ukončena i probíhající aukce a dojde k vyhodnocení nabídek zájemců o koupi jednotlivých obrazů. Výtěžek z celé akce bude rozdělen mezi speciální školou St. Gunthera v Chamu a ZŠ speciální DČCE Merklín – Sušice.

img 4003

 

img 4075

Díky mezinárodnímu výtvarnému projektu „Umění bez hranic“ spojila německé a české děti společná zkušenost s barvami a plátny, skrze kterou překročily hranice dvou zemí i hranice svých handicapů.

 

V rámci vernisáže výstavy v Sušici vystoupily děti ze ZŠ Speciální s „Písní kramářskou“, nechyběly chvíle plné emoci a samozřejmě poděkování za skvěle odvedenou práci .Nejen českým a německým výtvarníkům, ale také pedagogům obou škol, kteří děti neuvěřitelně motivují a vedou. Dokazují, že jak umění, tak hendikep hranice v podstatě nezná a každé z dětí je překračuje svým osobitým způsobem, což je velmi dobře patrné z vystavených obrazů. Rozhodně si tuhle nevšední výstavu nenechte ujít!

 

Výstava Galerie SIRKUS „Umění bez hranic“ potrvá do 17. listopadu 2013.

Galerie je otevřena pondělí-pátek: 13-16 hodin, o víkendech: 13-20 hodin.

 

Fotografie Michala Selingera ze  zahájení výstavy  najdete ve FOTOGALERII.

-tz skc, red-