Zmizelé Pošumaví objeveno

Včera odpoledne  se v nabité kavárně sušického kina odehrál slavnostní okamžik, kterému přihlíželi milovníci Šumavy – nejen té současné, ale i té, kterou už dnes neuvidíme. Tedy ne v realitě, ale můžeme se jí procházet díky nové publikaci z edice Zmizelé Čechy  – “Pošumaví”, autorů Jana Lhotáka a Jiřího Nováka.

uvod

 

Velmi zdařilá  kniha je sondou do historie, do osudů obyvatel  Šumavy, mapuje místa, která kdysi pulsovala životem a dnes jsou většinou němými svědky,  zavádí  do krajiny, která se po generacích stala opět ‘tichou’.

 

Součástí představení knihy bylo promítání s představením jednotlivých lokalit, konkrétních míst i lidí, kteří se na jejím vzniku podíleli, třeba zapůjčením fotografií, starých pohlednic… Ale jak sami autoři uvedli, byli i tací, kteří  jim “před nosem zavřeli dveře”.

krest8

To ale nic nemění na faktu, že knížka, ač útlá, je obahově velmi bohatá, autoři do ní vybrali 192 z tisíce snímků na 110 lokalit.

Kmotrem knihy se stala historička Veronika Kucrová, která  knížku při křtu “pohladila” mladou pošumavskou větvičkou, symbolizující jakoby znovuzrození zaniklých míst. 

 

O publikaci je velký zájem, o tom svědčí i to že výtisky, které s sebu měli autoři na místě křtu, byly okamžitě vyprodány. Jan Lhoták a Jiří Novák chtějí v této práci na objevování zmizelých míst pokračovat a podobným způsobem zmapovat i další.

Spoluvytvářeli by tak postupně mozaiku Šumavy  takové, jakou si možná ještě pamatují generace starší, studují ty současné a rozhodně by měla i tímto způsobem být předána generacím budoucím.

 

Přejme jim, ať se  jejich “objevování” setkává vždy s pozitivním ohlasem a ochotou pamětníků, ať v archivech, muzeích i na půdách najdou  “klenoty” a těšme se na další kamínky šumavské černobílé mozaiky.

-as-

 

{gallery}susice/2013/rijen/krest_posumavi/{/gallery}