podvod

Podvody na sociálních sítích se množí

Podvody na internetových sociálních sítích

 

Policie varuje: Neposkytujte osobní údaje, čísla mobilních telefonů, čísla účtů či platebních karet. 

 

Policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování přijali na Klatovsku několik oznámení o podvodech na sociální síti Facebook. Případy šetří oddělení hospodářské kriminality. Na sociální síti Facebook vylákal dosud neznámý pachatel na osobách čísla mobilních telefonů i potvrzovací kód, jenž použil a získal od důvěřivých uživatelů peníze.
 
 
Tisková mluvčí Policie ČR  nprap. Dana Ladmanová opakuje varování, které policisté směřují  ke všem uživatelům internetu, zejména sociálních sítí, kde se v poslední době podvodné jednání vyskytuje častěji:
 
 
“Pachatelé se vydávají za přátele a mnohdy požadují jen zaslání malé finanční částky. Pro ochranu všech uživatelů internetu stále platí varování: v žádném případě nikomu – ani svým přátelům – nesdělujte prostřednictvím této komunikace čísla mobilních telefonů a nikdy čísla platebních karet pro potvrzení plateb (pro osoby s aktivovanými službami internetového bankovnictví).
 
Pachatelé zjišťují čísla mobilních telefonů na stránkách uživatelů Facebooku, kde je vlastníci zveřejňují a vůbec si neuvědomují, že může být jejich telefon zdrojem peněz pro podvodníky.
 
falešné profily se stávají běžnými případy a jejich “autoři” dokáží být velmi přesvědčiví, co se týká zjišťování údajů, které pak zneužijí. Majitelé mobilních telefonů se o těchto provedených platbách dozvídají až při vyúčtování za uskutečněné služby v následujícím měsíci. Oznamovatelé takto na svých účtech postrádají i několik tisíc korun.
 
Při komunikaci na internetových sítích buďte obezřetní a nesdělujete žádné osobní údaje, čísla mobilních telefonů, potvrzovací kódy ani čísla účtu či platebních karet. Pokud nebudete dodržovat uvedená doporučení, můžete se stát další obětí podvodníků. “
 
-as, p cr dl-