Penalta, kterou viděl jen hlavní rozhodčí!!

Je sobota 19. 10. 2013, osm hodin ráno. Hráči Šumavanu Vimperk se schází na místním hřišti a připravují se na odjezd k dalšímu zápasu do Českých Budějovic, na SK Čtyři Dvory. Nikdo ale netuší, co je čeká a jak budou mít zkaženou celou sobotu a chuť do fotbalu. O tom, že v České rebublice bohužel není čistý fotbal ví snad každý, kdo ho hraje a sleduje. O tom, co se dělo na sobotnm utkání se nám svěřil hlavní trenér Jan Děd. Moc se mu do toho nechtělo, protože moc dobře ví, jak to vimperskému fotbalu může ublížit. Jestli se ale o “levárnách”, podobných té kterou v sobotu předvedl hlavní rozhodčí, bude mlčet, tak se budou dít beztrestně dál!

 

DSC 0028

Trenér Jan Děd

 

SK Čtyři Dvory – TJ Šumavan Vimperk 1:0 (0:0) 

81. min – Příhoda

Sestava Šumavanu:

J. Formánek – J. Děd ml., J. Blahout, J. Psutka, M. Sedláček – M. Císař, M. Šíp, P. Vondrášek, J. Kurz, O. Málek – J. Čejka

Kdo se dostavil k sobotnímu dopolednímu utkání a doufal, že uvidí zajímavý fotbal, hodně se spletl. Ale zaplněná domácí aréna (15 platících diváků – z toho 5 z Vimperka) se děním na hřišti rozhodně nenudila. 

Již před zahájením utkání se hostům moc nepozdávalo, že na samotné hrací ploše, kde domácí provedli opravy pravděpodobně kvůli zavlažování, ze země trčí dvě plastová víka, a to  minimálně 2 centimetry nad terén. Po upozornění sudího Vicana na tuhle skutečnost, následovala odpověd:”Pánové, vy řešíte něco, co tu je roky.” Dost dobře jsme nepochopili souvislost. Přesto domácí  museli hlínou zasypat plastová víka, ovšem měkkou hlínou, víko bylo vidět a po sešlápnutí bylo vše při starém. Jde přece o zdraví všech hráčů, proboha!

 

‘Za tohle tady prohrají’, slyšel vedoucí hostí z úst nejmenované osoby, když sepisoval zápis k utkání. Kupodivu se dotyčný nemýlil, sice to trochu trvalo, až do 81 min, ale hned při první možnosti se domácím povedlo skórovat z pokutového kopu. Průběh celého utkání hrubě narušoval pouze hlavní arbitr a zdatně mu sekundující AR1 u domácí  střídačky. Hosté měli hned ze začátku utkání několik slibných šancí, ale nedokázali je dobře vyřešit. Domácí si nebyli schopni vytvořit gólovou příležitost, a tak museli šance domácích pozvednout jmenovaní rozhodčí, přestože vše sledoval  delegát Brož. Sérii standardních situací, “faulů”, hosté do přestávky přečkali. Průběh druhého poločasu netřeba komentovat, kdo neviděl, neuvěří. Ale za ty roky u fotbalu, něco hodně nevídaného. Ve zkratce, domácí se snažili, ale hosté je do ničeho nepustili, a tak místo větru do plachet domácím foukal úplně někdo jiný, jen ne vítr. Hlavní arbitr rozhodl o výsledku v 81. min  utkání a nařídil penaltu, kterou viděl pouze on – jak podotkl –  “jasná”. Domácí Koudelka se nádherně odrazil za hranicí vápna a jelikož foukal silný vítr do zad, přistál až v pokutovém území. Známky za skok nevíme, přesto jedno bylo “jasné” – penalta. Domácí kanonýr Příhoda jedinou příležitost bezpečně proměnil. Pokud takto pravidelně bude proměňovat své šance, určitě bude kandidovat na střelce v soutěži. Hosté bohužel neměli již morální sílu něco s výsledkem udělat a ihned po penaltě nabádali rozhodčího k ukončení zápasu. Popravdě ani se nedivím. Za zmínku již stojí pouze událost, kdy v 88. min nemohl hostující brankář rozehrávat od brány, protože se v areálu již nenacházely tři míče. A tak rozhodčí, protože nastavil jednu minutu v 91. minutě,  ukončil utkání bez míče. Hosté byli hodně nespokojeni s hlavním rozhodčím p. Vicanem, který je hodně poškodil. Domácí hráči se hostům sami omlouvali, a to je od nich alespoň sympatické. Utkání by asi slušela remíza, protože hosté nebyli schopni dát gól a domácí byli bezzubí, ale “dali” gól, a tak zaslouženě vyhráli. 

Za ty roky, co je člověk u fotbalu, něco zažije, to bezesporu. Co jsme ale zažili tento víkend, si budeme rozhodně dlouho pamatovat. 

To, že   se zveřejní takovéhlo “sportovní chování” nám již body nevrátí, ale rádi bychom alespoň upozornili na opravdu – jak to jen nazvat – slabý výkon hlavního rozhodčího Vicana a jeho kolegy Valeše. Prostě 15 diváků se myslím opravdu pobavilo, to alespoň na škodu není. Podotýkám, že rozhodčích, kteří výborně odvádějí svou práci v soutěži, si velmi vážíme. A toto byla jen výjimka. Otřepané klišé, komu tím prospějete, není v tuto chvíli opravdu namístě. Znovu opakuji, že si vážíme práce všech sudích, delegátů a funkcionářů v jihočeském kraji, ale takovéhle chování, v tomto případě totální selhání rozhodčího Vicana, nemůže přece zůstat bez povšimnutí a  být mlčky zapomenuto. Bohužel je popsaný případ objektivní realita, nikoliv pocit “zhrzeného”. Věřím, že nedojde k reakci typu: „Cože? Kritika? Tak to jim vrátíme, ti uvidí“, ale že se nad sebou hlavní arbitr minimálně zamyslí a alespoň bude třeba nějaký čas pod lepší kontrolou fotbalové veřejnosti. Opravdu jde jen o totální selhání jednoho aktéra – hlavního arbitra, který, doufám, bude potrestán. Pokud ne, pak už jen dodávám “no comment”.

Hezké pobavení zase u fotbalu někdy příště, přátelé.

Jan Děd

 

(z.f.)