Výstava osloví i díky známým jménům

Slavnostní vernisáž v Muzeu Lamberská stezka v Žihobcích odstartovala  další pokračování putovní výstavy “Židovské komunity na Sušicku”.

zihobce2

Výstava mapuje osudy židovských obyvatel, jejich rodin, příbuzných, jmen dávno zapomenutých i nezapomenutelných. Mnoha lidem z lokalit, kde výstava probíhá, je blízká – ať už osobně, nebo prostřednictvím předchozích generací, si vzpomínají na jména, konkrétní tváře a osudy některých osobností, které  na  výstavních panelech vidí.

zihobce1

Mgr. Veronika Kočí a Mgr. Michal Chmelenský


V úvodu  vernisáže přivítala hosty ředitelka žihobeckého muzea Mgr Veronika Kočí – nechybělii mezi nimi starosta Žihobec Ing. Karel Baumruk, z krajského úřadu Ing. Ludmila Navrátilová (Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu), Mgr. Klára Růžková (referent na úseku cestovního ruchu) a Bc. Ilona Šnebergerová (vedoucí oddělení cestovního ruchu), zúčastnila se také starostka Nezdic  Marie Mráčková, ředitelka místní školy  Mgr. Milena Hnídková a hosté z veřejnosti.

zihobce5

Výstavu průvodním slovem uvedl sám její autor Mgr. Michal Chmelenský ze Západočeského muzea v Plzni. Popsal  vznik projektu, sběr většinou dosud nepubikovaných a nezveřejněných dokumentů a seznámil přítomné s obsahem expozice, která přibližuje minulost více než devatenácti židovských obcí a sídel v bývalém politickém okrese Sušice.

Zajímavá výstava přibližuje nejen dějiny již neexistujících židovských obcí, ale také jednotlivých památek spojených s židovským osídlením. Na konkrétních osudech členů židovské komunity jsou představeny jednotlivé dějinné etapy, významné pro židovské společenství Západočeského kraje (resp. Českých zemí).

 

Muzeum Lamberská stezka v Žihobcích vás  na prohlídku nejen této výstavy srdečně zve, v jeho  prostorách najdete i další zajímavé expozice.

 

Putovní výstava se v polovině listopadu přestěhuje do Sušice. Kromě Sušice ji postupně budou moci vidět také návštěvníci Petrovic, Hrádku, Kašperských Hor, Nezdic, Hartmanic, Podmokel a samozřejmě nebude chybět ani její  prezentace v Dobré Vodě.

-as, foto Jan Kavale-