Zpestření vyučování v Praze

V rámci koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) poskytuje Jihočeský kraj grantovou podporu pro zájmové vzdělávání mimo jiné také základním školám.  V letošním roce se na tyto aktivity podařilo opět získat peníze vimperské ZŠ Smetanova. Škola díky takto získaným prostředkům uskutečňuje  různé programové činosti v oblasti environmentální výchovy. O letošním projektu, kdy se žáci vypravili do Prahy,  více Mgr. Michal Kolafa:

 

exkurze praha

 

“Naší škole se podařilo i v letošním roce získat finanční prostředky z grantu Jihočeského kraje na vzdělávací exkurze v oblasti třídění odpadů. Tyto peníze – v případě naší školy 40 000 Kč – mohou být použity na zaplacení autobusů do navrhovaných provozů nebo vzdělávacích středisek zabývajících se tématem třídění a dalšího nakládání s odpady. Potěšilo nás, že jednou z možností byla v letošním roce výstava firmy EKO-KOM a.s. „Od věku sloužím člověku“ v Zemědělském muzeu v Praze, což jsme rádi využili.

Už tak poučnou a zajímavou návštěvu zmíněné expozice pak bylo možné doplnit dalšími – především kulturními – aktivitami, které hlavní město nabízí. Celkem sedm tříd naší školy tak absolvovalo různá divadelní představení, prohlídku botanické zahrady, národní kulturní památky Vyšehrad, apod. Podobné aktivity patří k základnímu vzdělávání a jsme rádi, pokud je můžeme dětem díky grantovým prostředkům zajistit.”

 

Podobné projekty jsou osvěžením běžné výuky a dnes již nepostradatelným doplňkem běžných školních aktivit. Praktické poznávání je  v mnoha ohledech přínosné jak pro děti, tak pro pedagogy. Navíc děti nabyté zkušenosti zúročí nejen v praxi, ale  i v mnoha vědomostních soutěžích, jimiž reprezentují školu i své město.

 

-red-