Čertova stěna v podzimním hávu

Čertova stěna je jednou z nejnavštěvovanějších a nejznámějších skalních lokalit na jihu Čech. Toto území, které je národní přírodní rezervací se nachází pod Lipenskou přehradou mezi Loučovicemi a Vyšším Brodem a přiláká sem tisíce turistů ročně.

 

Vzácný krajinný útvar vznikl zvětráváním žulového masivu. Vlastní čertovu stěnu obklopuje rozsáhlé kamenné moře, tvořené různě velkými žulovými balvany, které končí až v řece Vltavě, která pod kamenným mořem protéká. Vltavě se v těchto místech říká Čertovy proudy, koryto řeky je však téměř po celý rok takřka bez vody, ta je z Lipenské přehrady odváděna podzemním kanálem do Lipna II. Voda korytem protéká jen při závodech vodáků a nebo při upouštění přehrady po vydatných deštích, normální průtok je asi jen 2 kubíky za vteřinu, při závodech se pouští 20 až 30 kubíků za vteřinu. Tato závodní trať je nejtěžší v republice a pro závodníky je to jedna z nejdivočejších vod v Evropě. Trať je dokonce považována za jednu z nejhezčích a nejnáročnějších přírodních slalomových tratí na světě. 

 

Fotografie Čertovy stěny a kamenného moře z 19. října:

{gallery}volary/2013/10/certova_stena_10_19{/gallery} 

 

Čertova stěna je hojně navštěvovaná turisty, napomáhá tomu i fakt, že od parkoviště na stěnu dojdete za necelých 5 minut. Výhled je odtud opravdu krásný. V podzimních měsících, kdy se smíšené lesy zabarvují je pohled asi nejkrásnější. Přes údolí Vltavy se vypíná na protějším levém břehu vrchol Luč s výškou 933 metrů n.m.

 

(ir)