Gastschuljahr s číslem 18

Sešli se v bývalé kapli stoletého ústavu a hovořili děma jazyky. Přesto si rozuměli. Účastníci již osmnáctého ročníku Bavorko-českého školního roku  Euregio 2013/2014 zahájili letošní ročník přeshraničního integračního projektu, jehož se letos z české strany účastní 22 studentů.

 

Celkem už více než 400 českých studentů dostalo možnost se díky tomuto projektu seznámit se společenským, kulturním i politickým děním v Bavorsku a načerpat tak bohaté zkušenosti. Dnes se mnozí z nich podílejí na evropském integračním procesu.

img 9478

Mezi hosty ve Smetanově sále sušického gymnázia nechyběli organizátoři z obou stran hranice, zástupci Plzeňského kraje, pedagogové z české i německé strany, za město Sušice popřála projektu hodně zdaru i v letošním roce místostarostka Ing. Věr Marešová. V úvodním slovu ředitele sušického gymnázia nechyběla trocha historie,  současnost i nastíněná budoucnost další přeshraniční spolupráce mezi českými a bavorskými školami.

 

img 9480

 

V průběhu slavnostního zahájení vystoupil René Hamberger, student, který v letošním roce složil v Německu  maturitu a úspěšně tak završil svůj dvouletý studijní pobyt v programu, během něhož se stal mluvčím středních škol a především gymnázií v Dolním Bavorsku.

img 9520

V připrvené dvojjazyčné prezentaci nastínil některé aspekty  života dvou národů. O kulturní doplnění slavnostního večera se postarali Kristýna Prančlová a Štěpán Potužák, své zkušenosti z projektu  přítomným přednesli studenti Jan Mišák a Hna Baborová. Zpestřením bylo divadelní představení ČOJČ Čechy Bavorsko.

img 9564

 

I během diskuse  po oficiálním zakončení večera se živě hovořilo nejen o projektu samotném, ale i jeho dalším  dopadu na přeshraniční vzdělávání – souznění dvou  na první pohled odlišných kultur se ukázalo být reálné.

 

Všem letošním studentům přejeme hodně štěstí a úpěšný studijní rok.

 

-as-

 

Další fotografie ze slavnostního zahájení najdete ve FOTOGALERII.