zastupitelstvo

Komu patří majetek v ulici K Vodníku?


AKTUALIZOVÁNO/UPŘESNĚNO: Tento bod na včerejším jednání zastupitelstva vyvolal dlouhou diskusi. Jednalo se o schválení návrhu nové smlouvy upravující společný postup při akci “Rekonstrukce komunikace a vybudování veřejného osvětlení” v ulici K Vodníku. Důvodem je vyjasnění vlastnických vztahů, protože jak uvedl Ing. Paštika ve své žádosti o schválení nové smlouvy v níž se omlouvá za pochybení nikoliv ze strany města: podle té původní, která nabyla platnosti v loňském roce, byl totiž jako strana prodávající městu veřejné osvětlení (investice hrazená soukromým investorem, kde po dohodě došlo k odprodání veřejného osvětlení městu) uveden Ing. Paštika jako fyzická osoba.

 

Část projektu týkající se komunikace byla hrazena z dotace na likvidaci povodňových škod (oprava komunikace mětem). Na základě šetření Police ČR, která se zabývala trestním oznámením, podaným v souvislosti s touto akcí na zneužití dotace na likvidaci povodňových škod (což se nepotvrdilo), bylo zjištěno, že majitelem  veřejného osvětlení byla již v té době společnost HM Management s. r. o., tedy prodávajícím VO v kupní smlouvě musí být uvedena dotčená společnost.

 

Nastala nyní ale neočekávaná situace – zcela pochopitelně byla vyřčena otázka, jak je možné, že v době kdy byla původní smlouva sepsána nebylo ověřeno vlastnictví movitého majetku a dále to, že město má nyní ve vlastnictví majetek i peníze (které za něj podle původní smlouvy zaplatilo a které Ing. Paštika městu nyní, do doby uzavření nové smlouvy, vrátil), což se vylučuje. Původní smlouva je tedy podle všeho neplatná, město musí majetek vypsat ze své evidence a celý proces realizovat znovu.

 

Na doporučení právníka města i vzhledem k dosud nevyjasněným okolnostem (ze strany některých zatupitelů byla vyslovena pochybnost o transparentnosti dotčeného prodeje), byl tento bod odložen s tím, že Ing. Paštika bude požádán o předložení potřebných dokladů, na jejichž základě bude možné ověřit tehdejšího investora a současného vlastníka majetku oprávněného k prodeji a posléze sepsat novou kupní smlouvu.

 

Téměř čtyři a půl hodiny trvající zastupitelstvo dále projednalo majetkovou agendu týkající se pozemků v katastru obce, kdy se podařilo vyřešit i několik let trvající záležitosti, zastupitelé i veřejnost byli seznámeni s rozpočtovými změnami které v letošním roce byly dosud provedeny a za jakým účelem, byla projednána výše poplatku za odpady půjčka na investici do sportovního areálu TJ Šumavan, po diskusi také příspěvek na provoz chirurgické ambulance v BH Nemocnici Vimperk a. s. na letošní rok ve výši 400 tisíc korun, projekt Romský terénní pracovník a samozřejmě i avizovaná možnost využití služeb soukromé bezpečnostní agentury při zajištění veřejného pořádku a další.

 

Zastupitelstvo města, opět po delší diskusi, která ale stejně ve výsledku pouze zopakovala známá fakta přijalo usnesení, v němž bere na vědomí možnost využití služeb bezpečnostní agentury v případě potřeby, O podmínkách, které musí nastat, aby byla tato služba aktivována, se bude dále jednat. Není také dosud zcela jasno, kdo by případně rozhodl kompetentně o tom, že je nutné bezpečnostní agenturu využít. Předložená zpráva o činnosti městské policie, kterou si město vyžádalo právě s ohledem na celkovou situaci ve městě související s problematikou hotelu Vltava, zůstala bez diskuse a připomínek a zastupitelé ji rovněž vzali na vědomí. Obsáhlá zpráva, která mapuje dosavadní činnost MP za letošní rok, měla mj. sloužit jako podklad pro rozhodování o bezpečnostní agentuře ve smyslu pravomocí a náplně činnosti soukromého subjektu v porovnání se zvláštní organizační složkou města, kterou městská policie je.

 

Z programu jednání byl na podnět předkladatele stažena žádost o povolení provozování kasina ve Vimperku na adrese Pivovarská 58. 

K jednotlivým bodům jednání se postupně vrátíme v samostatných článcích.

-as-