V každém případě droga

Dnes už asi přesně nezjistíme, kdy a kde se poprvé na světě objevily zkratky – tedy myšleno nikoli za účelem zkrácení cesty (v takovém případě by nebyla daleko pravdě hypotéza, že se tak začalo dít, sotva si rod homo zasloužil přívlastek sapiens), nýbrž zkratky slov nebo víceslovných názvů. Dají se však vystopovat například již u starých Římanů, takže ani v tomto případě se zajisté nejedná o zrovna mladý vynález – a svět jich podnes nahromadil do té míry požehnaně, že by vydaly nikoli na dvě, ale rovnou na tisíce písniček, jaké z nich dokázali složit pánové Ivan Mládek či Zdeněk Svěrák. Pozastavme se však u jediné: LSD .

 

Při vyslovení této zkratky by bezpochyb výrazně zbystřila pozornost zejména protidrogová policie, neboť LSD ukrývá jednu z nejsilnějších halucinogenních drog, plným názvem známou jako lysergid či diethylamid kyseliny lysergové. Ale dosti chemického názvosloví, neboť o této droze tu řeč nebude. Ve Vimperku totiž zkratka LSD nabývá zcela jiného významu, jehož kořeny sahají do druhé poloviny minulého století.

***

Jaký význam zkratky LSD má autor článku Jan Tláskal na mysli?  Možná vás  překvapí, ale jistou skupinu čtenářů zcela jistě potěší.

Celý text včetně fotografií najdete  ZDE.

-red-