Gratulace pro Mons. Karla Fořta

K 92. narozeninám popřáli v neděli 3. listopadu Doc. Zdeněk Papeš za sušické rodáky z Pražského Sušičanu a Mgr. Milena Naglmüllerová za město Sušice, Mons. Karlu Fořtovi. Ke gratulacím přidali jako upomínku pamětní list a knížku Památky města Sušice.

mons.fort2

 

Mons. Karel Fořt se narodil 8. listopadu 1921 v Rožmitále pod Třemšínem. Za 2. světové války byl vězněn gestapem, dva roky strávil na nucených pracech v Rakousku , dětství a mládí strávil ve Skočicích u Vodňan, pak v Horažďovicích. Studoval na gymnáziu v Českých Budějovicích, pak ve Strakonicích.

 

mons.fort

 

 

27. 6. 1948 byl vysvěcen na kněze a ustanoven kaplanem ve Vimperku a okolí.
10. 7. 1950 odešel do exilu.

Působil v misii v severním Alžírsku, založil Českou duchovní službu v Německu, je spoluzakladatelem koleje Paulinum pro studenty z Východu. V roce 196 založil Klub Šumava v Mnichově (pomoc novým utečencům), o rok později získal statut národní farnosti pro Čechy a ve velkých německých městech (Stuttgart, Frankfurt, Freiburg, Köln am Rhein, Hamburg…).

 

V roce 1973 jej papež Pavel VI. jmenoval monsignorem.

Po smrti Dr. Heidlera v roce 1980 přebírá místo redaktora náboženského vysílání RSE, předává farnost sv. Štěpána P. Karlu Janouškovi; zůstává dál delegátem České duchovní služby v Německu až do roku 1991. Spolu s ukončením vysílání RSE v Mnichově končí svou 35letou činnost pro Svobodnou Evropu. V současné době žije střídavě v Mnichově a Českých Budějovicích.

-red-

úvodní foto: aktualne.centrum.cz/2012