Sušická nemocnice okolní obce zajímá

Na radnici se včera odpoledne diskutovalo o sušické nemocnici. Na setkání s vedením nemocnice se sešli zástupci obcí na Sušicku (včetně Sušice), stávající Nemocnice Sušice o. p. s. MUDr. Jiří Šedivý a jeho nástupce Ing. Vladimír Sloup, který bude funkci vykonávat od 1. ledna příštího roku.

komunitstar5

 

Setkání organizované v rámci komunitního plánování MUDr. Kateřinou Novou se setkalo s ohlasem ze strany zástupců okolních obcí. Kromě Sušice byly na schůzce zastoupeny: Dlouhá Ves, Bukovník, Soběšice, Dražovice, Nezdice, Petrovice, Hlavňovice, Hrádek, Žihobce, Kašperské Hory a Hartmanice.

 

Po přivítání starostou Sušice se slova ujal MUDr Jiří Šedivý, který přítomné seznámil se současnou situaci sušické nemocnice po stránce ekonomické i personální. Uvedl výsledky hospodaření, které jsou na velmi dobré úrovni navzdory tomu, že Nemocnice Sušice o. p. s., na rozdíl od ostatních nemocnic v Plzeňském kraji, hospodaří bez podpory kraje (k 30. 9. byl hospodářský výsledek víceméně vyrovnaný, s minimální ztrátou). Zmínil projekty, které se za jeho vedení a s podporou evropských fondů a zakladatele (města Sušice) podařilo realizovat. K těm větším patří například vybavení zařízením pokojů ( 7 mil. Kč; 2008/2009) , nové rentgeny na poliklinice a v nemocnici, vybavení pro endoskopické pracoviště a další.

 

komunitstar4      komunitstar1                   

Ing.Vladimír Sloup                                                                   MUDr. Jiří Šedivý

 

Z provozního hlediska uvedl některé problémy, které zdravotnictví obecně a zejména menší nemocnice provází a komplikují jim život – patří k nim především rozdílné úhrady za výkony, kdy krajská nemocnice je za stejný výkon, který provede např. sušická nemocnice, ohodnocena i několikanásobně lépe. Personální otázka v malých, periferních, nemocnicích netrápí jen Sušici – i to je obecný problém související nejen s finančními podmínkami, které mohou nemocnice mladý lékařům nabídnout, ale také s dalším vzděláváním lékařů, jejich profesním růstem a uplatněním v rámci specializovaných pracovišť.

 

 

Ing. Vladimír Sloup, který do funkce ředitele sušické nemocnice nastupuje oficiálně 1. ledna 2014 s tím, že přebírání vedení bude probíhat postupně již v prosinci letošního roku, se přítomným představil a řekl, že jeho prioritou je udržet, rozšiřovat a dále zkvalitňovat péči pro pacienty ze Sušice i širokého spádového okolí, vytvářet podmínky pro nové mladé lékaře a zachovat statut sušické nemocnice jako důležitého zdravotnického zařízení v kraji i vzhledem k široké spádové oblasti pro kterou péči zajišťuje. Sušická nemocnice je v mnoha ohledech nezastupitelná, proto by měla být i z úrovně kraje jako taková respektována. Na adresu stávajícího ředitele řekl, že podle jeho názoru byla a je nemocnice v Sušici vedena velmi dobře.

 

V následné diskusi došlo i na dotazy ohledně fungování nemocnice i po již (ačkoliv zatím neoficiálně) avizovaném odchodu několika stávajících renomovaných lékařů do penze, hovořilo se také o provozu klatovské nemocnice i zajištění zdravotnické záchranné služby.

komunitstar2

 

MUDr. Kateřina Nová nastínila i další problém, který regionální zdravotnictví sužuje, a tím je nedostatek odborných ambulancí, kdy pacienti musí za specialistou, který by mohl alespoň několikrát v měsíci ordinovat v místě, dojíždět desítky kilometrů; nezanedbatelný je i nízký počet ordinací praktických lékařů (například velmi dlouho neobsazený obvod po nedávno zesnulém lékaři v Sušici znesnadnil život stovkám pacientů a v konečném důsledku i ostatním praktickým lékařům). Tyto problémy souvisí s politikou zdravotních pojišťoven, které jednoduše nadlimitní pacienty, některé (byť potřebné) úkony a specializované praxe odmítají hradit, protože „podle tabulek“ které hodnotí dosah péče v mnohem větší spádové oblasti než je Sušicko, je tato dostačující.

 

Další setkání starostů a vedení nemocnice by se mělo konat v příštím roce. Je zřejmé, že osud sušické nemocnice není obcím v regionu lhostejný a že stejně jako město Sušice stojí o její zachování a poskytovanou péči, bez níž by byl život pro obyvatele Sušicka mnohem složitější.

 

 

-as-