Unikátní zachráněné desatero bude odhaleno veřejnosti

Putovní výstava „Židovské komunity na Sušicku“ 20. listopadu konečně doputuje i do Sušice. V městské Galerii SIRKUS na vás během vernisáže bude čekat odhalení desek desatera z bývalé sušické synagogy a předpremiérové uvedení dokumentárního snímku České televize, který je věnován sušickému a dlouhoveskému židovskému hřbitovu.

zk1

 

Ve středu 20. listopadu 2013 v 17:00 proběhne v Sušickém kulturním centru vernisáž putovní výstavy Západočeského muzea v Plzni, p. o. s názvem „Židovské komunity na Sušicku“. Výstava je jedním z výstupů projektu s pracovním názvem „Dokumentace zaniklých židovských komunit v Západočeském kraji“, který v letech 2011 a 2012 realizovali pracovníci národopisného oddělení Západočeského muzea. Výzkum, uskutečněný za podpory The Conference on Jewish Material Claims Against Germany, Inc., spočíval nejen v excerpci muzejních a archivních fondů, ale v převážné míře byl realizován přímo v terénu, tj. ve více jak 25 lokalitách bývalého politického okresu Sušice.

 

Díky tomuto ojedinělému přístupu a vřelé pomoci místních obyvatel a samospráv, se realizátorům podařilo shromáždit unikátní soubor archivních materiálů, fotografií a předmětů, upomínajících nejen na obecné dějiny židovských náboženských obcí a spolků v Pošumaví, ale také na osobní příběhy židovských obyvatel tohoto regionu. Počátkem roku 2014 bude nákladem Západočeského muzea v Plzni, p. o. vydána také stejnojmenná monografie, stručně shrnující některé z výsledků realizovaného výzkumu.

 

Putovní výstava sestává z 25 výstavních panelů, věnovaných nejvýznamnějším židovským komunitám na Sušicku a návštěvníka seznamuje nejen s příběhy dnes již zaniklých židovských komunit, místních židovských rodin, ale také s historií památek, které přítomnost židovského osídlení Pošumaví připomínají dodnes. Město Sušice, kde bude putovní výstava umístěna až do 17. ledna 2014, je v pořadí již šestou „zastávkou“. V roce 2014 budou pak moci případní návštěvníci výstavu shlédnout také v Petrovicích u Sušice, Hrádku u Sušice, Kašperských Horách, Nezdicích na Šumavě, Podmoklech, v Horské synagoze v Hartmanicích či v Muzeu Dr. Šimona Adlera na Dobré Vodě.

 

Oproti instalacím v předcházejících lokalitách budou však návštěvníci vernisáže moci od 18:00 hod. v novém sušickém kinosále shlédnout v předpremiéře jeden z dílů dokumentárního cyklu České televize s názvem „Hádanky domů života: příběhy židovských hřbitovů“, který byl pod vedením režiséra Jaroslava Kratochvíla ve dnech 13. – 15. 4. 2013 natáčen přímo v Sušici a v nejbližším okolí. Pro návštěvníky je připravena beseda s autorem výstavy, členy realizačního týmu České televize, kteří se na tvorbě dokumentu podíleli a s několika dalšími pozvanými hosty. Současně s tím budou po více než padesáti letech veřejnosti představeny také desky desatera ze svatostánku bývalé sušické synagogy, které před zničením v roce 1964 uchránil místní děkan p. Václav Němec, a které byly až do konce tohoto roku uloženy v depozitáři zdejší římskokatolické farnosti. 

zk2

-ssh-