plzen

Plzeňský kraj se drží mezi prvními

 misto pro zivot

 

Třetí ročník unikátního výzkumu Místo pro život potvrdil, že nejlépe se žije v Praze. Hlavní město si vede dobře v pracovních podmínkách, infrastruktuře i vzdělání.

 

Plzeňský kraj skončil druhý


V Plzeňském kraji se nemají špatně děti, mladí, lidé v produktivním věku ani starší občané. Kapacita mateřských školek odpovídá celorepublikovému průměru a dětských hřišť kontrolovaných krajskou hygienickou stanicí je zde o 130 procent víc. Vysoké škole ve svém kraji zůstane věrný každý druhý student. Také pracovních příležitostí je tu více než ve zbytku republiky. Neplatí to však pro zdravotně postižené, v čemž si Plzeňský kraj oproti loňsku pohoršil. Nemocnice mají dostatečnou lůžkovou kapacitu a také počet odmítnutých žádostí v zařízeních pro seniory je skoro o třetinu nižší než jinde. Plzeňané dýchají čistší vzduch a vyprodukují vůbec nejméně komunálního odpadu.

 

Kaňkou na kráse Plzeňského regionu je fakt, že na zdejší kulturní akce chodí méně lidí a mohou využít jen malého počtu koupališť.

 

           

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Srovnání spokojenosti lidí v Plzeňském kraji a ostatních krajích ČR

 

 

Srovnání výsledků jednotlivých oblastí v kraji s názory lidí žijících v Plzeňském kraji

 

 

 

 – hp, communa. cz –

———————————————————————————————————————————————————————

Princip hodnocení se opírá o tři hlavní pilíře: objektivní kritéria získaná z nezávislých zdrojů, průzkum prováděný mezi 1400 obyvateli všech regionů a názory kolegia. Statistická data jsou získávána ze spolehlivých zdrojů, jako jsou Český statistický úřad, Centrální registr vozidel, Český hydrometeorologický ústav, CzechInvest, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo vnitra, Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti, Ústav pro informace a vzdělávání, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, krajské hygienické stanice nebo jednotliví provozovatelé MHD.

Součástí hodnocení a výběru kraje s nejlepšími podmínkami pro život je i dotazníkové šetření mezi obyvateli ČR zaměřené na spokojenost v místě bydliště, kvalitu života a životní hodnoty a priority obyvatel v jednotlivých regionech ČR. V průzkumu mezi veřejnosti zodpoví otázky týkající se osmi zkoumaných oblastí a společně s kolegiem potom určí, která ze zkoumaných oblastí je nejdůležitější. Na základě dotazníkového šetření je vypočten hodnotový žebříček (průměrná procentní váha pro každou oblast), který pomůže najít Místo pro život 2013.
Kolegium představuje panel 18 nezávislých osobností, které svými názory významně přispívají k celospolečenské debatě. Členy kolegia charakterizují různé životní zkušenosti i vyznávání různých životních hodnot, které však v souhrnu definují skutečnou kvalitu života. Mezi jeho členy patří například MUDr. Jan Pirk, přední český kardiochirurg, Petr Zahradník, ekonomický expert a člen NERV, Rut Kolínská, zakladatelka Sítě mateřských center nebo Martin Doktor, rychlostní kanoista a sportovní ředitel Českého olympijského výboru.