Zachráněné desky jsou k vidění v sušické galerii

Zajímavá putovní výstava na chvíli ‘zastavila’ v Sušici

 

zm1

Odhalení desek desatera z bývalé sušické synagogy a předpremiérové uvedení dokumentárního snímku České televize, který je věnován sušickému a dlouhoveskému židovskému hřbitovu.  Takový byl program středečního odpoledne v sušickém kině – nejprve v galerii a pak i v kinosále.

 

 

zm3

Putovní výstava, kterou naposledy hostilo žihobecké muzeum Lamberská stezka, sestává z 25 výstavních panelů, věnovaných nejvýznamnějším židovským komunitám na Sušicku a návštěvníka seznamuje nejen s příběhy dnes již zaniklých židovských komunit, místních židovských rodin, i s historií památek, které přítomnost židovského osídlení Pošumaví připomínají dodnes.

 

Na středeční vernisáži vystoupila Mgr. Jana Slámová, vedoucí Národopisného oddělení Západočeského muzea v Plzni, porobně o výstavě hovořil Mgr. Michal Chmelenský. Unikátní výstava, její materiály, by měla vyjít v knižní podobě. 

 

zm4

 

 

Předpremiéra zbrusu nového dokumentu nabídla divákům pohled například na bourání nové synagogy v Sušici. Po více než 50 letech byly veřejnosti představeny desky desatera ze svatostánku bývalé sušické synagogy, které před zničením v roce 1964 uchránil místní děkan  Václav Němec, a které byly  uloženy v depozitáři zdejší římskokatolické farnosti. 


V Sušici zůstane putovní výstava až do 17. ledna 2014. Pak ji budou moci zájemci zhlédnout také  v Petrovicích, Hrádku, Kašperských Horách, Nezdicích na Šumavě, Podmoklech, v Horské synagoze v Hartmanicích či v Muzeu Dr. Šimona Adlera na Dobré Vodě.

dokumentárního cyklu České televize s názvem „Hádanky domů života: příběhy židovských hřbitovů“, který byl pod vedením režiséra Jaroslava Kratochvíla ve dnech 13. – 15. 4. 2013 natáčen přímo v Sušici a v nejbližším okolí.

 

-red, foto el-