Plyn bude více zapáchat, odhalí se drobné úniky

RWE zvýší v průběhu listopadu intenzitu zápachu dodávaného plynu.Na území západních Čech proběhne tzv. nárazová odorizace od 25. do 27. 11. 2013.

Nárazovou odorizaci provádějí distributoři plynu pravidelně před zimou, kdy je odběr plynu nejvyšší. Silnější zápach umožní lidem s odběrem zemního plynu zjistit případné úniky zemního plynu v domovních rozvodech nebo u plynových spotřebičů.

 

Odorizace plynu, která způsobuje jeho typický zápach, je vedle dalších preventivních činností základním pilířem bezpečné distribuce plynu. Intenzivnější zápach během nárazové odorizace má prověřit těsnost plynových rozvodů a upozornit i na nepatrné úniky,“ řekl Pavel Káčer, jednatel RWE Distribuční služby.

 

Pokud lidé plyn v uvedených termínech ucítí, měli by okamžitě volat nepřetržitou pohotovostní službu na čísle 1239. Dispečerovi je nutné nahlásit jméno, adresu, telefonní číslo a orientační body, podle kterých se pracovníci pohotovostní služby dostanou co nejrychleji na místo možného úniku. Celá akce má preventivní charakter a nedochází při ní k přerušení ani omezení dodávky zemního plynu pro zákazníky.

 

Plynárenská zařízení, která jsou ve správě společností skupiny RWE, jsou z hlediska bezpečnosti a provozuschopnosti pravidelně kontrolována. Tato plynárenská zařízení končí plynovodní přípojkou před hlavním uzávěrem plynu. „Rozvody počínaje hlavním uzávěrem plynu, včetně plynových spotřebičů je třeba také pravidelně kontrolovat. Za jejich provozuschopnost a bezpečnost však plně odpovídají jejich vlastníci,“ upozorňuje Káčer.

 

(tz rwe)