Nejlepší jest Kunerol a Oetkerovy výrobky!

To hlásaly reklamy, na kokosový tuk (dokonce prý doporučovaný vídeňskými lékaři!)  a  dodnes známý vanilinový cukr a prášek do pečiva, hospodyňkám před více než sedmdesáti lety nejen v době předvánoční.

img 0584

 

Půvabné vánoční drobnosti, mezi nimiž rozhodně najdete ještě lepší “reklamní klenoty”, které do žihobeckého muzea Lamberská stezka přivezla  sběratelka Jiřina Hánová, jsou pouze částí její sbírky,  v níž nechybí nic, co k českým Vánocům patří. Kuchařky, formičky, zdobení, svíčky, ozdoby, pohlednice, známky, (reklamy na) zboží, svaté obrázky, vánoční oplatky,  inzeráty oznamující prodej toho či onoho zaručeně nejjakostnějšího zboží a dárků…. a samozřejmě – betlémy.  Je jich tady, v prostorách muzea, k vidění pěkná řádka; raritou je Svatá Trojice pocházející ze San Salvadoru, najdete tu betlémy papírové, překližkové, jeden také z pravého hronovického těsta, korálkový, skleněný…

 

img 0653 (2)

 

A když k zajímavé výstavě přidala PhDr. Jiřina Hánová, která je přední osobností českého betlémářství a zakládající členkou spolku Betlémáři Plzeňska,  i zajímaý výklad a vysvětlování, byl o vystavené kousky ještě větší zájem. Sbírku si založila v roce 1989 a od té doby se  její “vánoční drobnosti” utěšeně rozrůstají. Nejen vlastní pílí, ale i dary od rodiny, známých a jejich známých, kteří o její vášni vědí, přibývají další a další vzácné kousky. V současné době  už je počítá na tisíce. Občas některé z nich opustí depozitář a  jsou představeny  veřejnosti, podobně jako na žihobecké výstavě.

 

img 0608

 

img 0589

 

Rozhodně byste si měli udělat čas a přijít se na výstavu třeba inspirovat.  Určitě vás nezklame, stejně jako nikoho z těch, kteří byli přítomní na vernisáži. Ředitelka muzea Mgr. Veronika Kočí přivítala mj. starostu Žihobec i Nezamyslic a desítky prvních  návštěvníků. Každý z nich při procházení expozicí držel v ruce zapálenou prskavku – to aby ten dojem z nastávajícího vánočního času byl ještě intenzivnější. Podařilo se a  poděkování směřovalo nejen k majitelce unikátních kousků Jiřině Hánové, ale i pracovnicím muzea,  které na její přípravě strávily hodiny a dny práce a  poctily první hosty  i vánočním občerstvením.

img 0647

 

Další fotografie  z výstavy  najdete ve fotogalerii.

 

Společně s pořadateli, muzeem Lamberská stezka, vám přejeme, abyste zde načerpali  inspiraci,  odcházeli s vánoční náladou a zkrátka si  letos užili ty pořádné, pravé

img 0655

 

 

-as-