Toalety na škole potřebují další rekonstrukci

V srpnovém článku (O prázdninách…) jsme informovali o rekonstrukci, která proběhla v ZŠ Smetanova. Částečně se dotkla i pavilonu s tělocvičnami, i když, jak se ukazuje, tam by bylo zapotřebí opravy komplexnější. Se “starými”sociálkami je totiž stále problém. Nevyhovují zastaralé odpady a na stav upozorňuje většina uživatelů, kteří do tělocvičen chodí. Také do redakce www.sumava.eu byl zaslán příspěvek komentující  současný stav a  my jsme poprosili ředitele školy o krátké vyjádření.

 

Dotaz  (citace z komentáře):

“…pokaždé, když vejdu do dveří tělocvičny II. ZŠ a ucítím strašný zápach, který se line ze záchodů, je mi líto všech dětí, ale i dospělých, kteří, si chodí zacvičit. To s tím nemůže nikdo něco udělat? Sice jsou udělané nové záchody se sprchami v šatnách, ale děti z kroužků musí navštívit staré toalety, protože šatny jsou zamčené.
… Je to ostuda. Kdo v tělocvičně správcuje? Na záchodech není toaletní papír, u umyvadla chybí mýdlo, no a stav toalet, to ani nebudu rozebírat, to už je snad lepší vyběhnout ven…”

 

Odpověď Mgr. Zdeňka Říhy, ředitele školy:

” V tělocvičnách ZŠ Vimperk ve Smetanově ulici jsou šatny, sprchy a toalety staré jako škola sama včetně odpadů a vodovodního i teplovodního řádu. O problému občas nelibé vůně z toalet víme a snažíme se mu všemožnými způsoby předcházet, ale bez potřebné rekonstrukce mu nelze v některých dnech zabránit. Správní zaměstnanci školy vlévají do odpadů a záchodů čistící a dezinfekční prostředky po litrech, ale za určitého počasí se přesto zápach objeví.

Ve dvou zrekonstruovaných šatnách opravdu nové záchody jsou, ale v době, kdy se v nich někteří návštěvníci převlékají, dostanou klíče od správce tělocvičny a pochopitelně si své věci zamknou. Potom jsou samozřejmě záchody nepřístupné. Ostatní musí tedy chodit na staré toalety.

Pokud se jedná o mýdla a toaletní papír, pak věřte, že tyto hygienické potřeby jsou na WC dodávány a pokud tam z nějakého důvodu chybí, jsou k dispozici v kanceláři správce tělocvičny u vchodu.

Letos jsme opravili jenom část šaten a toalet, protože budovat a rekonstruovat je možné pouze to, na co jsou finanční prostředky.”

toalety

Opravená část toalet, foto archiv

 

O peníze jde až v první řadě

A bohužel se to potvrzuje i v takových případech, kdy by realizace opodstatněné investice měla být zcela nezpochybnitelnou a tzv. “předem danou” záležitostí. Doufejme tedy, že se škole podaří sehnat peníze i na zbývající opravu, aby návštěvníci  měli možnost využívat odpovídající  sociální zařízení a škola byla zbavena “vady na kráse” a v neposlední řadě šetřila životní prostředí  odbouráním používání nadměrného množství  chemie. 

 

-as-