Teploty bez výraznějších změn

Ochlazení, které jsme slibovali minulý týden, dorazilo na Šumavu přesně podle předpokladů a to z neděle na pondělí. Celý víkend se teploty ještě držely nad bodem mrazu, zlom přišel v neděli večer, kdy teploty klesly pod nulu a dešťové přeháňky a mrholení přešlo ve slabé a občasné sněžení. Sněhu však napadlo maximálně pár centimetrů. Díky teplotám pod bodem mrazu mohou provozovatelé zimních areálů zasněžovat sjezdové tratě. Nejslunečnějším a zároveň i nejchladnějším dnem se stala středa, ranní teploty byly závislé na množství oblačnosti. O mrazivém ránu jsme informovali ZDE. Oblačnost dorazila ve středu až po 21. hodině, díky tomu po západu slunce následoval prudký, i když krátký, pokles teplot. Nejnižší teplotu zaznamenala meteostanice na Březníku a to -19,8°C, bylo tak stanoveno nové teplotní minimum nadcházející zimy. Ve čtvrtek přecházela přes Šumavu teplá fronta, sněhové srážky přešly v dešťové a mrznoucí, což způsobilo vznik ledovky. V podvečerních hodinách od vyšších poloh přešlo mrholení ve slabé sněžení.

 

Páteční den začal zataženou oblohou, která vydrží po celý den. V podvečerních a večerních hodinách by mělo začít slabě sněžit. Nejvyšší denní teploty vystoupí k 3°C, v horských polohách se teplota udrží slabě pod bodem mrazu. V sobotu dopoledne bude pokračovat slabé a občasné sněžení, které bude během dne ustávat a oblačnost se začne protrhávat. Maximální teploty vystoupí na 2°C až 5°C, sníh tak v nižších i středních polohách bude tát. Udrží se jen v horských polohách, kde teplota vystoupí jen k 0°C. V noci na neděli klesnou teploty na -2°C až -5°C, denní ‘vyšplhají’ maximálně ke 4° C nad nulou. Přeháňky se během neděle očekávají častěji v horských polohách. Více sněhu napadne na německé straně Šumavy a to do 10 cm, na české straně Šumavy díky závětří jen do 5 cm.

 

Nejteplejším dnem by mělo být podle současných modelů pondělí, kdy teploty vystoupí až k 6° C, v horských polohách lehce nad bod mrazu. Obloha bude oblačná s občasnými dešťovými srážkami. Od úterý by mělo být převážně zataženo nízkou oblačností, jen ojediněle bude polojasno. Při slunečnu se teploty dostanou opět až k +6° C, při nízké oblačnosti do +4° C, noční teploty spadnou slabě pod bod mrazu. Srážky a ochlazení se očekává až ve druhé polovině pracovního týdne.

 

Výška sněhu 28. listopadu: pod Boubínem 16 cm (údaj z 27. 11.), Březník 10 cm, Horská Kvilda 9 cm, Churáňov 6 cm, Bučina 4 cm, Nicov 4 cm, Velký Javor 3 cm, Hojsova Stráž 3 cm, Černá v Pošumaví 2 cm, Velhartice 1 cm, Volary 1 cm

 

Středa 27. listopadu pohledem našich webkamer:

 

Graf ze stanice Březník, kde teplota klesla na -19,8°C, (upraveno, zdroj: ČHMÚ):

 

(ir)