Advent rozzářil Šumavu

Advent rozsvítil Šumavu

 

A to doslova – od pátku do neděle se postupně rozsvěcely stromy, stromky i stromečky na náměstích i návsích. Pointa těchto akcí nespočívá ani tak v rozsvícení blikajících žároviček a barevných řetězů, ale v tom, že se u vánočního symbolu, znamení nadcházejících svátků, tradičně spjatých s přáním klidu a pokoje, schází lidé, kteří se jinak třeba celý rok nepotkají. Někde hrstka, jinde desítky, možná stovky, v Sušici se mohli počítat určitě přes tisícovku, možná nebylo daleko ke dvěma…

 

V okolí Sušice se mezi prvními rozsvítil vánoční strom v Žichovicích – v pátek v půl šesté večer. Zpěv vánočních koled, samotné rozsvícení i další program pro děti a společná zábava v hasičské zbrojnici naladila všechny přítomné svátečně, vánočně.

 

Fotografie ze Žichovic poskytl šumavský fotograf JAN KAVALE:

{gallery}advent2013/vanocni_stromy_2013/zichovice/{/gallery}

 

 

 

V sobotu se v Dlouhé Vsi sešli místní i přespolní u slavnostně nazdobeného stromku před hasičárnou. Samozřejmě ani letos nechyběl „jarmark“, vystoupení dětí z místní školy za hudebního i pěveckého doprovodu otce Tomase v. Zavrela a následná zábava – opět v hasičárně, kde bylo teplo a připravené občerstvení.

Během programu, zpívání koled a připomenutí si významu adventu, požehnal P. Tomas adventním věncům a pak už bylo slyšet obdivné „jééé“ z úst menších i větších přítomných, když vánoční stromeček „dostal“ do svých větví světélka.

 

Foto z Dlouhé Vsi (as)

{gallery}advent2013/vanocni_stromy_2013/dlves/{/gallery}

 

Historicky první společené rozsvěcení vánočnho stromu, pořádané Muzeem Lamberská stezka zažili v sobotu obyvatelé Žihobec. Sešlo se jich překvapivě hodně;  “Muzikanti ze Sušice” spolu se žihobeckými Lvíčaty, dětmi z SDH Žihobce,  vytvořili krásnou atmosféru  zpíváním koled a vánočních písn. Malé občerstvení přišlo všem vhod a na památku  tohoto historického okamžiku si všichni odnesli  malý dáreček od dětí.

{gallery}susice/2013/prosinec/strom_zihbce/{/gallery}

 

Sušice slavila začátek adventu tradičně na sušickém náměstí. Už před čtvrtou odpolední se tu mezi stánky s občerstvením i drobnými řemeslnými výrobky procházely desítky, kolem čtvrté stovky lidí a zhruba o půl hodiny později bylo náměstí zaplněno „od radnice po Fialku“. Srdečným vystoupením potěšily děti z Klíčku, vánoční příběh o Marii, Josefovi a Božím synovi sehrálo ochotnické divadlo Schody, starosta města popřál všem krásný advent, bohatý zážitky, pevné zdraví a „šťastné a veselé.“ P. Hes přidal ještě požehnání a připomenutí toho pravého významu adventu.

Pak už se, pravda trochu neočekávaně, ozval ohňostroj který vypustil do vzduchu světélka štětí a náměstí i oči všech přítomných (nejen dětí) rozzářil rozsvícený čtrnáctimetrový strom, světelná fontána na kašně i nezbytný anděl přinášející poselství klidných Vánoc.

 

Nejvíc se asi radovaly děti, i z nadílky, kterou si pro ně Klíček připravil; někteří malí mudrlanti dokonce nahlas spekulovali, kde se vlastně tenhle strom vzal. Roztomilý byl rozhovor dvou asi čtyř-pětiletých špuntů pod větvemi stromu. Stáli tam jak dva malí ‘dárečkové’ a vážně rozmlouvali:

 

„Ten přinesl Ježíšek?“

„Ne, starosta.“

„Nene, ten nemá tak velký auto.“

 

Nechme si i my, stejně jako děti, nějakou tu vánoční iluzi a touhu prožít ‘zázrak’. Třeba se nám letos něco z našich přání pod stromečkem splní.

 

Všichni, kteří tyhle malé-velké slavnosti připravují, si zaslouží velké poděkování. Za chvíle, které jsme mohli prožít společně s přáteli, rodinou, při zahájení letošního adventu.

 

Aby byl opravdu pohodový, spokojený, neuspěchaný a plný dobrých zpráv, to vám všem přeje také

redakce www.sumava.eu.

 

Foto ze Sušice : as, Vladan Strejc

{gallery}advent2013/vanocni_stromy_2013/susice/{/gallery}

-as-

 

Další fotografie najdete ve FOTOGALERII