Staré už nehledejte

Šumava má od včerejšího dne novou uniformu – „Vítejte v Národním parku Šumava!“

np nove znaceni3

Staré, nejednotné, ohnilé, mnohde více než 10 let staré cedule – stojící u silnice před vjezdem do Národního parku Šumava – takové byly ještě včera. Střih. Konec roku 2013 – zbrusu nové, moderní, originální, líbivé, bílo-zelené, nepřehlédnutelné tabule, které turisty vítají – to je jeden z vánočních dárků návštěvníkům Šumavy.

 

np nove znaceni4

Národní park Šumava nové, originální infotabule u silnice na vjezdu do Národního parku nebo Chráněné krajinné oblasti Šumava, ze kterých každý okamžitě pochopí, že vjíždí do našeho největšího chráněného území – Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava.

 

Budou označeny nejenom hranice chráněných území u silnic, ale jednotné zeleno-bílé označení získá do konce roku i řada budov, které Správa šumavského parku vlastní a spravuje.

 

Když dnes přijedete do Národního parku Šumava nebo do Chráněné krajinné oblasti Šumava, leckdy to ani nepoznáte. Cestujete po území národního parku, který vlastní a spravuje řadu budov, které mají sloužit veřejnosti a opět je mnohdy nepoznáte,“ říká Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava. Informační cedule u silnic buď chybí, nebo v řadě případů vypadá každá jinak, v tom horším případě jsou uhnilé.

np nove znaceni1

Celkemjde o 23 informačních tabulí u silnic a 19 nových označení budov, které jednotně upozorní na informační střediska, ubytovny, sídla územních pracovišť i správních budov.

mapka

Správa NP a CHKO Šumava vlastní nebo spravuje celou řadu nemovitostí, o kterých veřejnost ani neví, nebo netuší k jakému účelu vůbec slouží. „Teď se k těmto nemovitostem přihlásíme. To bude mít pro turisty jasně informativní charakter, navíc to bude naše správce budov nutit, aby se o svěřené nemovitosti a jejich okolí dobře starali a ony nedělaly národnímu parku ostudu, ale naopak seriózní vizitku,“ uvádí ekonomický náměstek Jiří Kvapil.

np nove znaceni2

tz nps-