mpilustr

Fotila si zboží v prodejně

Informační servis městské policie:

 

Začátek prosince byl pro strážníky MP Vimperk podobný jako ostatní měsíce. Adventní čas rozhodně ovlivňuje řidiče (více chybují, jsou podráždění a roztržití) i pachatele trestné činnosti (převážně drobné majetkové). Zejména před kapsáři teď v předvánoční době varují vimperští strážníci a nabádají k opatrnosti a pozornosti při hlídání (nejen) svého majetku.

 

„Bohužel to není nikde výjimkou, že předvánoční čas je “sezónou” pro kapsáře a drobné zloděje. Je pravda, že i když se v mnohem větší míře používají platební karty, tak přesto lidé s sebou o svátcích nosí více peněz a ve shonu a ruchu si nemusí všimnout zloděje, který si na jejich úkor pomůže. Mnohdy ve dvojicích, organizovaně, jeden z „páru“ upoutává pozornost, zatím co druhý… Podobně tak se zloději snaží „nakupovat za pět prstů na Vánoce“ – ovšem zdůrazňuji že to nejsou výjimky. Je to plošný problém, nevím o městě, které by se s tímto nepotýkalo. Opět vyzýváme občany, aby byli na své věci, peněženky v taškách, opatrní a ke svému okolí všímaví. I v marketech, třeba na poště a podobně. Ke klidu Vánoc jistě nepřispěje, když jste okradeni. A my bychom přáli všem, aby je nic podobného nepotkalo a předvánoční i vánoční čas strávili v klidu a radosti,“ dodává vrchní strážník Peter Macorlík a doplňuje, že telefonní linka 156 je k dispozici 24 hodin denně.

 

 

Z činnosti MP v první polovině prosince:

Nález peněženky přijala MP hned druhý prosincový den. Majitelka, která ji postrádala, si ji na služebně týž den vyzvedla.

 

Bezdomovce na chodník porazil alkohol a to, že polehává na zemi u vlakového nádraží, oznámil telefonát na služebnu strážníků o den později v brzkých odpoledních hodinách. Hlídka opilce probrala a z místa vykázala.

Muž se pravděpodobně přesunul jen o kousek dál, protože stejné hlášení přijali strážníci i o několik hodin později – jen poukazovalo na jiné místo – čerpací stanice Emi Tank. Hlídka už bezdomovce zastihla na cestě k boudě, kde pravidelně nocuje.

 

 

Problémové jednání na úřadě – řešili pracovníci Úřadu práce, kteří na jednání s problematickým manželským párem přizvali strážníky městské policie. Hlídka situaci sledovala a jednání proběhlo bez problémů. Byl pořízen kamerový záznam a uložen na služebně MP.

 

Viník ujel, ale předtím stačil nabourat do zaparkovaného vozu v ulici Sadová. Na služebnu to oznámila majitelka poškozeného vozu. Po zhlédnutí kamerového záznamu byl viník patrný, záznam byl předán Policii ČR k dalšímu šetření. Řidiče který nejprve ujel asi hryzalo svědomí, protože incident nahlásil zhruba o půl hodiny později na státní policii.

 

Ležel na silnici, ale zraněný nebyl. Při kontrolní činnosti po městě našli strážníci muže ležícího na silnici. Hlídka MP pomohla dotyčnému postavit se na nohy. Jednalo se o muže, který na kluzkém chodníku upadl. Protože starší muž tvrdil že není zraněn, cítí se v pořádku a odmítl zavolání zdravotnické služby, hlídka pokračovala v další činnosti.

 

Fotila si zboží -proč? Zaměstnanec bezpečnostní agentury z Tesca oznámil, že v prodejně se pohybuje žena, která si fotí různé zboží. Ochranka z bezpečnostní agentury chtěla, aby žena snímky z telefonu vymazala. Strážníci na místě vysvětlili, že na to nemá právo a že žena  porušila pouze nějaký vnitřní předpis obchodního řetězce, nejde o porušení právní normy ČR. Muži, který záležitost hlásil, vysvětlili, že jako zaměstnanec BA může požádat zákazníka aby toto nečinil a pokud by neuposlechl tak ho znovu požádat, aby opustil obchod. Protože na místě nebylo zjištěno žádné protiprávní jednání, hlídka nato opustila obchod.

 

Zloděj v Penny – strážníkům telefonicky oznámila vedoucí Penny Marketu, že zde zadrželi zloděje. Hlídka na místě zjistila totožnost a lustrací přes OO P ČR Vimperk byla osoba prověřena zda se nejedná o recidivu. Odcizené zboží bylo v nominální hodnotě 378 Kč. Bylo bezprostředně vráceno neporušené zpět na prodejnu. Přestupek byl na místě vyřešen v blokovém řízení.

 

-red,mp-