3

Putování krajem kněžny Káči

2  3

V pátek 27. prosincebyl v prostorách multifunkčního sálu muzea Lamberské stezky uveden nový dokumentární film “Putování krajem kněžny Káči aneb vyznání posledního Lamberka”. Slavnostního uvedení se ujal starosta Žihobec Ing. Baumruk, o tvorbě filmu a mnoha zajímavostech se zmínil autor filmu Jaroslav Sládek z České televize a také předseda sdružení Lamberská stezka, o. s. Jan Kavale. Promítání se zúčastnilo přes šedesát návštěvníků, mezi nimi také starostové obcí bývalého lamberského panství, kteří ve filmu také vystupují. Např. starosta Žichovic Milan Šuba nebo starosta Nezamyslic Václav Kopa.

4  5

Film vznikl za částečné finanční podpory Plzeňského kraje a jeho smyslem a cílem je podpořit návštěvnost mnoha zajímavostí a dosud opomíjených památek regionu Pošumaví a podpořit snahu o jejich obnovu. Snímek vychází z milostného příběhu dcery místního šafáře Kateřiny Hrádkové a knížete Gustava Joachima Lamberka a krom jiného ukazuje místa s jejich životem spjatá. Těmi jsou například nově vybudované muzeum Lamberská stezka, které vzniklo v západní části žihobeckého zámku, výstavní prostory žichovického zámku, vznikající muzeum kostelů v Nezamyslicích nebo rekonstrouvaná a restaurovaná kostnice kostela ve Strašíně.

Promítání pro širokou veřejnost se uskuteční v sále žihobeckého muzea 20. 2. 2014 od 18 hodin. K dostání bude i CD s tímto filmem.

-vk-