Lyžníci rozjeli sezónu

zahajeni bezky4

Sobotní zahájení běžkařské sezóny v NP Šumava se sice z pohledu obyvatel dosud bezsněhových nížin mohlo zdát předčasné, ale ve vyšších polohách přeci jen něco sněhu je a běžkaři se mohou vydat na svá oblíbená místa.

 

V letošním roce si běžkaři na Šumavě mohou užívat zhruba 600 kilometrů tratí, vyzkoušet poprvé mohou i nové na Kvildsku, v okolí Srní a Prášil. Ty, v délce kolem 30 kilometrů vznikly až v letošním roce.

O jejich provoz a udržování, což jsou finančně nákladné záležitosti, se dělí šumavské obce a Regionální rozvojové agentura se sídlem na Stachách, významným partnerem, který se postará o úhradu více než poloviny potřebných nákladů (kolem jednoho milionu korun) je letos opět Česká spořitelna a. s.

 

Nejvýraznější trasa – Šumavská magistrála i s navazujícími okruhy a nástupními místy v šumavských obcích – se bude stejně jako loni (při dostatku sněhu) udržovat dvakrát týdně.

Aktuálně sice podmínky pro běžkaře nejsou příliš dobré, kvalitně si zajezdíte jen ve vyšších polohách nad 1100 metrů, ale zima teprve začíná, tak snad …

Během sobotního programu představila Správa NP a CHKO Šumava svá „esa“ – lákadla, která pro návštěvníky na tuto zimu připravila na svých informačních střediscích: jízdu na saních tažených koňmi (Strážný a Modrava), ukázku práce záchranářského psa Badyho (Rokyta), děti zaujaly zábavné hry a soutěže připravené pracovníky Střediska ekologické výchovy. Nechyběl ani závod historických lyžníků, jehož se zúčastnil i znalec historie lyžování na Šumavě Emil Kintzl.

zahajeni bezky2

-red,nps-

foto: Štěpán Rosenkranz

{gallery}susice/2014/bezky_zahajeni/{/gallery}