mpilustr

Mlátila ho lopatkou, pak nahlásila napadení

mpilustr

Konec roku rušný, Silvestr výjimečně klidný

Asi takhle hodnotili závěr roku 2013 hasiči i policisté a strážníci. Oslavy přelomu roku byly opravdu podivuhodně klidné, v době „mimosváteční“ služby se ale strážníkům MP Vimperk statistiky zákroků plnily stejně jako v jinou roční dobu. Ve druhé polovině prosince řešili desítky případů týkajících se rušení nočního klidu, ochrany majetku a zdraví osob, stížnosti, dopravní přestupky, případy neshod v občanské soužití…

 

 

Ze zásahů MP v prosinci 2013:

 

17. 12. – Při hlídkové činnosti byly zjištěny dvě osoby nevhodně se chovající na veřejnosti – muž a žena. Muž zjevně pod vlivem alkoholu pokřikoval po ulici a na kolemjdoucí. Hlídka zjistila u obou totožnost, jednalo se o místní občany z ubytovny v ul. Rožmberská. Po provedení lustrace ve spolupráci s OO P ČR strážníci vyřešili věc na místě domluvou.

 

18. 12. – Opilá žena si ustlala na chodbě domu

Asi předčasná oslava adventu způsobila značnou podnapilost ženy, kterou našel na chodbě domu v ul. Mírová jeho obyvatel. Na místě hlídka zjistila totožnost ženy a po domluvě s jejím přítelem že se o ni postará, protože je u ní v bytě v domě na návštěvě, hovořili strážníci i s majitelkou bytu. Ta objasnila, že právě z důvodů opakujícího se nevhodného chování nebude nájemnici od ledna 2014 prodloužena nájemní smlouva na byt. Další přítomnosti hlídky MP nebylo zapotřebí.

 

 

19. 12. – Žena zemřela na ulici

V dopoledních hodinách požádala Policie ČR o pomoc strážníky při výjezdu k ohlášenému úmrtí starší ženy, která byla nalezena na cestě mezi zahrádkami spojující ulice Nad Stadionem a Hřbitovní. Dle lékařů na místě se jednalo o úmrtí bez cizího zavinění. Dále šetří PČR.

 

 

19. 12. – Asistenti prevence kriminality zadrželi bezdomovce

Krátce před polednem oznámili APK že v rohové chatce v ulici nad Stadionem zadrželi nepovolanou osobu. Hlídka MP na místě zjistila že jde o bezdomovce, věc oznámila na státní policii a zadrženého převezla na obvodní oddělení, kde si P ČR věc převzala k dalšímu prošetření.

 

19. 12. – Mlátila ho lopatkou, pak nahlásila napadení

Žena z ul. Klostermannova oznámila napadení bývalým manželem ve svém bytě. Hlídka strážníků na místě zjistila, že bývalý manžel ženu od sebe odstrčil až poté, když ho mlátila lopatkou na uhlí; přitom se uhodila o kuchyňský nábytek. Žena si stěžovala na bolesti a proto si zavolala lékaře ZZS Vimperk. Na místo z důvodu podezření na trestný čin byla přivolána hlídka policie, která okolnosti případu dále prošetřuje.

 

 

22. 12. – Asistenci státní policii, při řešení rvačky,

zajišťovali strážníci MP po páté hodině ranní před Disco Malibu. Incident řeší Policie ČR.

 

 

23. 12. – Jela do práce, posilnila se alkoholem

Na služebnu MP bylo telefonicky oznámeno výpravčím ČD ve Vimperku, že na nádraží se pohybuje žena v podnapilém stavu. Žena ze Znojma hlídce uvedla, že jede na Churáňov pracovat jako externí pracovnice meteorologické stanice. Protože na místě již předtím byla i ZZS a neshledala ženu v ohrožení života, zkontaktovali strážníci přítelkyni podnapilé ženy, která přislíbila že se o ni postará.

 

 

23. 12. – Pátrali po pohřešované osobě

V odpoledních hodinách obdrželi strážníci žádost o pomoc při pátrání po pohřešovaná ženě, která odešla z domova s léky a alkoholem a se slovy „já už se nevrátím“. Strážníci i policisté prověřovali Vimperk a okolí až do odpoledních hodin, kdy bylo pátrání zrušeno.

 

 

23. 12. – Napadení v ul. Tovární

Strážníci přijali v podvečerních hodinách telefonické oznámení ženy, která uvedla, že byla napadena v ul. Tovární, před ubytovnou Šumavan Vimperk. Hlídka zjistila, že útočníkem byl bývalý přítel napadené a svědkem události současný přítel. Napadená žena netrvala na podání trestního oznámení.

Před ubytovnou se strážníci ještě zdrželi – ležel tam na zemi podnapilý muž s tržnou ranou na hlavě. Ten si ublížil, pravděpodobně vinou svého stavu, sám. Hlídka mu zavolala zdravotnickou pomoc.

 

 

25. 12. – Zdravotní problémy ji mohly stát život, přesto do nemocnice odmítla jet

V ranních hodinách byla v ul. Mírová nalezena žena ležící na chodníku. Po příjezdu hlídky si stěžovala na bolest zad a nohou. Hlídka na místo přivolala ZZS, která ženu v sanitce prohlédla. Ta, i přes své obtíže, odmítla převoz do nemocnice, podepsala revers a odešla v doprovodu svého bratra domů.

 

 

27. 12. – Vloupání do bytu motorovou pilou

Asistenci strážníků při prošetřování trestného činu vloupání do bytu v ulici Pasovská si vyžádala Policie ČR. Netypické vloupání motorovou pilou si vyžádalo několikahodinové vyšetřování trestného činu.

 

Kromě uvedených řešili strážníci několik případů zaběhnutých psů, poškozeného veřejného osvětlení, dopravního značení, na podnět obyvatel prováděli kontrolu a opravu parkovacích automatů, pomáhali se zajištěním místa nehody (provoz na komunikaci) ve Výškovicích.

 

Samotné oslavy konce starého a začátku nového roku, se podle slov vrchního strážníka MP obešly bez jakýchkoliv incidentů, hlídky nezaznamenaly žádnou protiprávní činnost, ani taková nebyla hlášena na služebnu. Sami strážníci hodnotí Silvestra jako jednu z nejklidnějších služeb v roce.

 

-red, mp-