Příjezd tří králů a zhasnutí stromu na náměstí

Kašpar, Melichar a Baltazar – tři králové, tři mudrcové z východu, kteří, vedeni jasnou hvězdou, přišli do Betléma pozdravit  narozeného Ježíše,  zavítají i letos do Sušice.

zhasnuti trikraloa 201310

Podle legendy před dvěma tisíci lety tito tři mudrci poznali, možná právě podle hvězd, že na západ od jejich království se má brzy narodit nový a velmi mocný král. Mudrci se mu chtěli poklonit a přinést mu dary. Naložili proto největší drahocennosti své doby – zlato, kadidlo a myrhu – na velbloudy a slony a vydali se na dalekou cestu. Ve dne pražilo horké slunce, karavana proto putovala i v noci a mudrci hledali cestu podle postavení hvězd na noční obloze.

Nová hvězda, která oznamovala narození velkého krále, zazářila náhle velmi jasně nad velikým městem Jeruzalémem, jako by je vedla. Tři mudrci se zaradovali,

vstoupili do města a spatřili jeho nádherné domy a paláce. Domnívali se, že právě v nich by mohli narozeného krále najít. Hvězda však nezůstala stát, ale vedla je dál. Opustili tedy Jeruzalém a v něm i zlého krále Heroda a putovali dál za hvězdou, která je vedla je k městu Betlému.

Ale i Betlém zanechali za sebou. Hvězda, která je až dosud vedla, se totiž zastavila až v polích za městem. Zářila nad místem, kde Josef s Marií našli útočiště a kde teď společně opatrovali narozeného Ježíše. Kašpar, Melichar a Baltazar byli u cíle. Vešli dovnitř, do obyčejné stáje, padli na zem a klaněli se maličkému dítěti v jeslích, protože věřili, že bude velikým králem. Předložili mu své vzácné dary a velmi se radovali.

Plni této radosti se pak vraceli do svých domovů, do Núbie, do Tarsu a do Sáby. Chystali se vyprávět o novém králi, který se právě narodil a kterému se přišli poklonit. Králi Herodovi však zprávu nepodali. Ve snu se jim totiž zjevil anděl a dal jim pokyn, aby se do své země vrátili jinou cestou… (www.vira.cz)

 

Tříkrálový průvod,  koledníky Tříkrálové sbírky  a  vůbec celý vrchol adventu můžete  společně zažít tuto neděli na sušickém náměstí. Program, jehož součástí je (v rámci konce adventu) i zhasnutí vánoční výzdoby,  začíná v 16 hodin.

trikralove susice

 

 

logotrikralova sbirka

Nápis křídou nad dveře můžete dostat od sušických koledníků už od dneška, od pátku 3. až do 14. ledna, kdy Tříkrálová sbírka oficiálně končí.

K + M + B

„Christus mansionem benedicat“

„Kristus ať požehná příbytek“

Výtěžek sbírky je vždy určen na pomoc potřebným skupinám osob a to především v oblastech, kde jednotlivé charity působí. Na Sušicku je tato podpora zaměřena na seniory, osoby se zdravotním postižením, osoby v obtížných životních situacích. Z loňské sbírky byl pořízen automobil pro terénní pečovatelskou službu.

Desetina z výnosu sbírky je každoročně určena na projekty humanitární pomoci u nás a v zahraničí (více na webu www.charita.cz). Sbírka navazuje na starou lidovou tradici Tříkrálových koled, kdy děti obcházely jednotlivé domy a chalupy a za zpěvu koled a pronesení přání pokoje celému domu obdržely od hospodáře drobnou výslužku. Přenesením této tradice do dnešní doby umožňuje sbírka dárcům Charitu ČR v její činnosti podpořit a svůj dar cíleně zaměřit.

 

Koledníky Charity lze rozpoznat Průkazka koledníka - lícpodle průkazky (pověření) vystavené Charitou ČR a potvrzené příslušnou diecézní Charitou. Průkaz obsahuje podpisy odpovědných osob, případně i razítko diecézní Charity. Údaje na průkazu koledníka musí souhlasit s údaji v jeho průkazu totožnosti, který si dárce může taktéž vyžádat.

Kasička, do které koledníci vybírají, musí být úředně zapečetěná místně příslušným městským či obecním úřadem nebo magistrátem. Číslo pokladničky musí souhlasit s číslem průkazky. Na kasičce je umístěna také nálepka se znakem Charity.

 

 

Přispět do sbírky můžete také zasláním DMS KOLEDA na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 Kč, na pomoc potřebným jde 28,50 Kč. Službu provozuje Fórum dárců.). Podpořit sbírku je možné také příspěvkem na účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800 u České spořitelny, VS 777).

Dnes již tradiční sbírku s koledníky pořádá Charita ČR s podporou Nadace České spořitelny.

 

Ilustrační foto z  tříkrálového průvodu  v Sušici 2012 -as-

 


{gallery}susice/2014/1_leden/zhasnuti_2013/{/gallery}