Bezbariérové gymnázium

vytah g 9
Nový výtah, který z historické budovy sušického gymnázia udělal bezbariérový objekt, mohou požívat v případě potřeby studenti, zaměstnanci i hůře mobilní návštěvníci už od poloviny prosince loňského roku.  Oficiálně poprvé  vyvezl návštěvníky vánočního koncertu Svatoboru ve Smetanově sále 14. prosince.

 

Více než stoletá budova dosud toto zařízení  postrádala a například hosté  četných kulturních aktivit právě ve Smetanově sále (v patře), kteří  se potýkají s mobilitou, jej velmi uvítali.

 

Využívat jej mohou v odůvodněných případech i studenti a další návštěvníci budovy.

“Výtah se budoval od konce srpna do konce listopadu loňského roku, cena za jeho  pořízení dosáhla zhruba 1,3 milionu korun.  Polovinu z této částky jsme dostali  z grantu Ministerstva školství, 300 tisíc od zřizovatele (Krajský úřad Plzeň), stejnou částkou 300 tisíc korun přispělo město Sušice a  kolem sta tisíc korun jsme  investovali z našeho rozpočtu,” upřesnil ředitel gymnázia Mgr. Ivan Kratochvíl.

 

Zakázku na  realizaci výtahu v budově vyhrála firma  VOTO Plzeň s.  r. o. a podle slov ředitele  gymnázia  provedla vše bez problémů, hladce, s ohledem na chod školy.

V současné době na gymnáziu nestudují žádní hendikepovaní žáci, ale během roku se vždy vyskytne několik z nich  s krátkodobým zdravotním omezením. Jde například o případy po úrazech, operacích, zlomeniny… i v těchto případech je výtah vítanou úlevou.

Bezbariérový přístup je dnes již standardem snad každé z “veřejných” budov, včetně těch historických.

Citlivě provedené realizace  bezbariérových přístupů  je nikterak neznehodnocují, právě naopak – posouvají hranice jejich využitelnosti a adaptability.

 

-as-

{gallery}susice/2014/1_leden/g_vytah_web/{/gallery}

 

 

banner pocasi