Jaký byl a jaký bude? (III)

“My se ptáme a vy odpovídáte”pokračování z 11. 1. (úvodní text ZDE)

Na co jsme byli zvědaví?

Jaký pro vás byl rok 2013? Co očekáváte od letošního roku? Jaké splněné přání by vám udělalo největší radost? Dali jste si nějaké novoroční předsevzetí? Jestli ano –  jaké a daří se vám  je beze zbytku plnit?

DNES ODPOVÍDAJÍ: Ing. Jaroslava MARTANOVÁ A Jaroslav PULKRÁBEK

 

 

Jaroslava MARTANOVÁ

Jaký pro vás byl rok 2013?

Novoroční ohňostroj předznamenal, v jakém duchu se ponese kulturní dění po celý rok 2013. Město si připomnělo 750 let od první písemné zmínky o Vimperku, kdy Purkárt, majitel panství byl zmíněn na darovací listině jako svědek. Všechny oslavy a kulturní akce v průběhu roku byly v duchu tohoto výročí. Zahájení turistické sezony v červnu na náměstí i prázdninové oslavy se vydařily a hojná účast návštěvníků byla toho důkazem. Vyvrcholením kulturních akcí byl závěr roku, kdy na konci listopadu byl v našem kostele posvěcen a požehnán nový zvon Inocenc a při rozsvícení vánočního stromu v předvečer adventu prvně zazněl jeho hlas z městské zvonice. Účast návštěvníků byla ohromná a radost a spokojenost bylo vidět na všech tváří. Z mého pohledu se rok oslav a osazení nového zvonu velice vydařil.

 

Na začátku roku bylo podáno několik žádostí o přidělení finančních prostředků na investiční akce a rekonstrukce. Největší dotací, kterou město získalo za posledních několika let na jednu akci, je bezpochyby dotace na výstavbu plaveckého bazénu ve výši 27 119 398 Kč. Rovněž přiznaná dotace z ROP Jihozápad na vybavení a nové proznačení cyklotrasy Volyňka ve výši 1 785 000 Kč je dobrý počinem pro turistiku. Jedná se o dotaci pro naše město, Strakonice a Volyni. V letošním roce bude tento projekt dokončen a závěr cyklistické sezony na jihu Čech bude patřit této trase. Na základě podnětů a návrhů Mateřské školky Klostermannova a Mírová byly zpracovány projekty rozšíření, opravy a nového vybavení zahrad včetně prvků environmentální výchovy. S podanou žádostí do SFŽP jsme rovněž uspěli a přiznaná dotace ve výši cca 4,5 mil Kč je velice dobrým počinem. Podařilo se zahájit rekonstrukci šaten v tělocvičně při ZŠ Smetanova, v které bychom rádi letos pokrčovali dále. Nové hřiště vedle této školy, na které jsme také získali dotaci ve výši 340 000 Kč, značně vylepšilo sportovní zázemí v této lokalitě. Co se nepodařilo z důvodu naprostého selhání stavební firmy, je rekonstrukce Hraničářské ulice. Ale jak se říkává, vždy něco špatné je pro něco dobré, a tak v letošním roce, kdy na sklonku loňského roku jsme dostali zprávu o přidělení dotace ve výši 5 935 052 Kč na ulici Pod Homolkou a rovněž zastupitelé odsouhlasili rozšířenou opravu komunikace Hraničářská včetně vodovodu a kanalizace, budou tyto ulice po velké rekonstrukci a ve větším rozsahu než se plánovalo v roce 2013.

 

Z investičních akcí se podařilo dokončit rekonstrukci prvního podlaží bývalé lesnické školy a v únoru otevřít nové prostory městské knihovny. Podle účasti veřejnosti na slavnostním otevření a zájmu čtenářů po celý rok je možné konstatovat, že město získalo krásné prostory pro knihovnu a čtenářům se zde líbí. Rozhodně knihovna patří k jedním z nejkrásnějších počinů roku 2013.

 

Po analýze správy sportovních zařízení jsme rozhodli o zrušení příspěvkové organizace STARZ a správa sportovišť byla přidělena Městským službám s. r. o. I když toto rozhodnutí nebylo jednoduché, bylo dlouho diskutováno a ne všichni pro tento návrh zvedli roku, ukázalo se po skončení letní sportovní sezony, že to byl krok správným směrem. Nový teplovod do zimního stadionu, rekonstrukce části šaten a opatření proti vlhkosti byly prvním počinem v minulém roce. Správa sportovních zařízení dostává řád a systematickou péči.

Dlouhodobě diskutovaná otázka bezpečnosti ve městě byla předmětem mnohých, někdy velmi bouřlivých jednání. Jako jediné město v Jihočeském kraji jsme požádali a také uspěli v Programu prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR a získali dotaci na dva asistenty prevence kriminality v našem městě. Asistenti jsou zaměstnanci městské policie na dobu určitou a z pohledu hodnocení jejich práce jsou v každém případě přínosem, situace se ve městě výrazně zklidnila. Velké obavy panovaly mezi námi všemi, když jsme se dozvěděli, že hotel Vltava byl pronajat za účelem zřízení ubytovny pro sociálně slabé osoby. Také snahou nás všech bylo tento stav zvrátit a najít jiné smysluplnější jeho využití. Věříme, že se to podařilo a nový nájemce zde hodlá od letošního roku provozovat dům pro seniory.

 

Takže z celkového pohledu byl rok 2013 dobrým rokem a v některých věcech i rokem mimořádným. Vše, co je výše uvedeno, by se nedařilo bez dobré a vstřícné spolupráce všech

zúčastněných. Proto všem mým kolegům náleží velké poděkování za dosavadní spolupráci a těším se na další. Poděkování také patří i veřejnosti, novinářům i kolegům z jiných orgánů státní správy. Vždy, kdy jsem se na ně obrátila, snažili se vyjít vstříc a pomoci danou věc vyřešit. Pokaždé si cením přístupu, kdy vám chce někdo pomoci, než kdy hledá důvody, pro které to nejde.

 

 

Co očekáváte od letošního roku?

Od letošního roku očekávám úspěšné zvládnutí všech investičních akcí, zejména pak dokončení výstavby bazénu a úpravy vody v Brlohu. Máme připraveno několik projektů mešního rozsahu pro oblast podpory turistického ruchu ve městě včetně rekreačních aktivit pro veřejnost. Kulturní akce jsou naplánované s tématem připomenutí se 530 let od vydání prvního českého kalendáře Johanna Alacrawa. Věřím, že se nám podaří zvládnout vše, co máme naplánováno.

 

 

Jaké splněné přání by vám udělalo největší radost?

Mým největším přáním je, aby všichni byli zdraví a spokojeni. Za dobu svého působení na radnici se stále častěji setkávám s problematikou lidí, jež se ocitají mezi sociálně slabými jedinci. Nedostatek práce, zdražování a rostoucí náklady na živobytí je vhání do spirály půjček, z které je velice obtížná cesta zpět. Mnohé problémy jsou rovněž způsobeny nemotivující podporou v nezaměstnanosti, kdy je výhodnější zůstat na dávkách než jít pracovat. Moc bych si přála, aby ti, kteří nechtějí pracovat, pocítili, že jsou na tom nejhůře a vyvinuli alespoň nějakou snahu dělat a být společnosti užitečný.

Také bych si přála v tomto roce, který je supervolební, aby se nesl v duchu korektního „souboje“, bez urážek, osočování a napadání a celé naší společnosti se dařilo dobře.

 

Dala jste si nějaké novoroční předsevzetí? Jestli ano, tak jaké a daří se vám  je beze zbytku plnit?

Novoroční předsevzetí si nedávám, ale snažím se vždy zhodnotit rok předešlý a poučit se ze svého chybování. V něčem se mi to daří, v jiném ne, protože člověk je v něčem tvor nepoučitelný.

 

 

 

Jaroslav PULKRÁBEK

Jaký pro vás byl rok 2013?

Rok to byl poměrně hektický a to díky probíhajícím oslavám kulatin města. Někdy to byla docela honička, ale vždy se to zvládlo. Mám-li definovat nějaký pocit, který ve mně rok 2013 zanechal, tak nejspíše „je to za námi“.

 

Co očekáváte od letošního roku?

Svým způsobem to bude asi letos vše složitější a to z mnoha rozličných důvodů. Já jsem spíš pragmatik, takže má očekávání jsou sestavena na základě faktů a pravděpodobných skutečností a činitelů a nakonec to vždy dopadne naprosto jinak. Takže co přijde to přijde.

 

Jaké splněné přání by vám udělalo největší radost?

Abychom více mluvili s druhými, než o druhých.

 

Dal jste si nějaké novoroční předsevzetí? Jestli ano, tak jaké a daří se vám  je beze zbytku plnit?

Dávám, ale nechci veřejně prozrazovat své slabosti a nedostatky :-). A jestli se je daří plnit? Nedaří.

 

 

***

Všem osloveným opět děkuji za čas a ochotu, s níž odpovídali. A kdo bude odpovídat zítra, už naposledy v našem miniseriálu?

MICHAELA KAČMÁROVÁ, ROMAN SZPUK

Čtěte v pondělí 13. 1.  ve stejný čas na tomto místě.

 

Andrea Staňková