Město letos prokoukne

Kalendář investičních akcí města Vimperk je v letošním roce slušně zaplněný. Zastupitelstvo na svém prosincovém jednání loňského roku schválilo rozpočet, který  zahrnuje řadu významných projektů. Na rozdíl od loňského roku  se jedná o akce nesrovnatelně větší, a to zejména do vodního hospodářství a sportovišť.

 

Na to, o jaké investiční akce se jedná a jak se odrazí v rozpočtu města, jsme se ptali Ing. Jaroslavy Martanové, místostarostky města:

Celkové výdaje rozpočtu včetně financování, tj. splácení úvěrů z let předchozích, jsou ve výši 180,721 mil Kč. Celkový příjem rozpočtu s použitím finančních operací je 180,721 Kč, kdy z této částky je 30 milionů korun úvěr na předfinancování areálu vodních sportů, na který město získalo dotaci z ROP Jihozápad ve výši 28 mil Kč, a 30 milionů jsou finanční prostředky na základním účtu, které má město k dispozici.

Významnou část výdajů roku 2014 tvoří investiční prostředky plánované na výstavbu areálu vodních sportů ve výši 32,806 mil. Kč, úpravnu vody v Brlohu ve výši 16 mil Kč, rekonstrukci ulice Hraničářské a Pod Homolkou včetně vodovodu ve  výši přesahující 17 mil Kč rozpočtovaných nákladů. Rovněž zahrady mateřské školky Klostermannova a Mírová se dočkají výrazné rekonstrukce, kdy investice do úpravy, rozšíření a vybavení pro environmentální výchovu dosáhnou podle předpokladů výše 4,5 mil Kč. Další investice menšího rozsahu jsou určeny na zlepšení a rekonstrukci některých sportovišť.

 

Tak jako každý rok, i v letošním roce lze předpokládat, že v jeho průběhu se vyskytnout investice, které bude nezbytné provést. Co nejdříve bychom rádi připravili prostory pro přestěhování Městské policie Vimperk. Po zkušenostech s malometrážními byty v bývalém internátu lesnické školy víme, že další malometrážní byty vybudované z chlapeckého internátu, bychom byli schopni pronajmout během jednoho měsíce.

 

Jaké další výhledové akce jsou připravovány?

Do dalších let čeká město kompletní rekonstrukce ulice 1.máje včetně vody a kanalizace a veřejného osvětlení, předpokládána výše nákladů je kolem 17 mil Kč.

V krátkém časovém horizontu je nutné také rekonstruovat sociální zařízení na ZŠ Smetanova a dokončit všechny opravy budov ZŠ TGM Vimperk.

Z oblasti infrastruktury má město závazek v ulici Slunečná – vybudování chodníku, dále pak je nutné co nejdříve vybudovat chodník v Pivovarské ulici, od cukrárny směrem k nemocnici.

Rovněž úprava parkoviště a veřejného prostranství před gymnáziem by přispěla k výraznému zlepšení současného stavu. Akcí a objektů je mnoho a je stále kam dávat finanční prostředky, a tak vždycky potěší, pokud se podaří získat na danou akci finanční prostředky z jiných zdrojů se spoluúčastí města.

 

-as-