Výjezdové stanoviště: Sušice

martin(red) V říjnu loňského roku jsme psali o talentovaném sedmnáctiletém Martinovi Kramerovi, který ač  po celý život bojuje  s těžkým zrakovým postižením,  má velké sny a touhy a rozhodně se jich nevzdává. Mimo jiné velmi rád (a dobře) fotí a píše články. Nejraději o záchranářích, hasičích, práci policie…

A stíhá to i při studiu na pražském gymnáziu pro zrakově postižené. Naposledy  pracoval na reportáži o sušické záchrance.  Zveřejnil ji záchranářský portál hvezdazivota.cz a přečíst si ji můžete i vy.

 

 

Výjezdové stanoviště záchranné služby v Sušici

zzs sušice 11 zzs sušice 8

 

Kdo alespoň jednou zažil krásu Šumavy, moc dobře ví, že umí být krásná, ale také nebezpečná. Pokud by se někomu z návštěvníků této nádherné oblasti něco stalo, jsou vždy k dispozici zdravotničtí záchranáři z několika výjezdových stanovišť rozmístěných po celé oblasti. Výjezdové skupiny záchranných služeb vyjíždějí například ze Železné Rudy, Nýrska, Klatov, ale také ze Sušice, o které se ne nadarmo říká, že je branou Šumavy.

 

Zatímco ostatní stanoviště záchranné služby v okresu Klatovy spadají pod krajskou Záchrannou službu Plzeňského kraje, jejímž zřizovatelem je Plzeňský kraj, sušickou “rychlou“ provozuje Nemocnice Sušice o.p.s., jejímž zakladatelem je město Sušice. Na stanovišti sušické záchranky jsou tři vozy Volkswagen transportér T5.

Jedna je určena pro výjezdovou skupinu rychlé zdravotnické pomoci (RZP), jejíž osádku tvoří řidič a zdravotnický záchranář (sestra s ARIP), druhá je určena pro výjezdovou skupinu rychlé lékařské pomoci (RLP), osádka je tvořena řidičem, zdravotnickým záchranářem (sestrou s ARIP) a lékařem. Právě tato posádka od Sušice zajíždí poměrně daleko, v klatovském okresu slouží totiž lékař jen v Klatovech a právě v Sušici. Zajímavostí je, že výjezdová skupina RZP slouží (jako druhé vozidlo po RLP) v Sušici od 1. října roku 2003, minulý rok tedy sušická “Erzeta“ oslavila své desáté narozeniny.

zzs sušice 9 zzs sušice 7

Kde v Sušici záchrannou službu najdeme?

Stanoviště záchranné služby se nachází v areálu nové a velice příjemné nemocnice v Sušici. Výjezdová skupina RLP má svoji svěřenou sanitku schovanou v teple vyhřívané garáže, kdežto výjezdová skupina RZP má svůj vůz na nechráněném místě. Sanitka stojí bez přístřeší, takže jí může kdekdo posprejovat, propíchnout gumy apod.… Zaměstnanci sušické “rychlé“ tento problém řeší společně s vedením nemocnice, ovšem zatím bez výsledku.

 

zzs sušice 4 zzs sušice 10

 

zzs sušice 3 zzs sušice 6

 

Šumavská příroda přináší různé typy výjezdů

Kromě standardních akutních stavů, úrazů a autonehod tvoří část událostí, ke kterým vyjíždějí záchranáři ze Sušice, zimní úrazy, neboť posádky ze Sušice vyjíždějí do několika ski-areálů. Příkladem mohou být Kašperské Hory, Nezdice na Šumavě, Modrava a další místa určená pro zimní „radovánky“. Ovšem ani v létě si zaměstnanci ZZS “neodpočinou“. Na Šumavu míří hodně turistů, vodáků a cyklistů, kteří dokáží přidělat hodně “práce“. Někteří lidé si totiž stále neuvědomují, že když sedají na kolo, měli by mít helmu a vodáci záchrannou vestu. A hlavně by před jízdou na kole či splutím řeky NEMĚLI pít alkohol!!! V létě i v zimě velice úzce záchranáři spolupracují s Horskou službou Šumava, Informační a strážní službou NP Šumava, Hasičským záchranným sborem a Policií ČR. K nejzávažnějším případům do těžko přístupného a vzdáleného terénu jsou povolání zaměstnanci Letecké záchranné služby Armády České republiky, kteří přiletí z Líní u Plzně. Sušická záchranná služba je také v některých případech využívána k převozům pacientů na specializovaná oddělení ostatních nemocnic a na vyšší klinická pracoviště FN Plzeň.

 

zzs sušice 2

Záchranáři v akci…

Každý záchranář v České republice a vůbec na celé planetě vždy pomáhá tak, jak nejlépe umí a dokáže. Některé výjezdy jsou takříkajíc rutinní, kdy záchranáři vyjíždí na kolaps, hypertenzi apod., jsou ale také výjezdy, kdy lékaři, záchranáři a řidiči společnými silami dokáži porazit “zubatou“ a my “obyčejní“ lidé koukáme, jak se jim to povedlo. Dovolím si v tomto článku o výjezdovém stanovišti v Sušici napsat i o výjezdu, kdy měla “zubatá“ smůlu, a to hlavně díky bezchybné spolupráci několika lidí.

 

Případ se týká horolezce, který měl “štěstí v neštěstí“.

V únoru roku 2011 vyjela skupina rychlé lékařské pomoci do vesničky nedaleko Sušice, kde dva horolezci prořezávali větve stoletého smrku. Jeden z nich ale bohužel z dvacetimetrové výšky spadl dolů. Naštěstí jeho pád zbrzdily větve a nespadl do rokle, která byla hned nedaleko místa pádu. Po zajištění a stabilizaci stavu horolezce společně s LZS, byl muž transportován s pomocí Informační a strážní služby k vrtulníku, který pacienta přepravil na emergency v Plzni na Lochotíně. Tento zásah dost dobře ukázal, jak dobré piloty mají u armády, neboť Sokol si na zem “sedal“ v  nepříjemné mlze a navíc měl velmi malé místo k přistání.

 

Pokud se chystáte na Šumavu, přeji vám, abyste pomoc záchranné služby nepotřebovali a pokud se vám již něco stane, bude o vás dobře postaráno!

Poznámka autora – Za pomoc s přípravou článku děkuji všem zaměstnancům záchranné služby v Sušici, zejména pak vedoucí lékařce Petře Vyhnalové!

Martin Kramer