96 dětí přišlo k zápisu do vimperských škol

AKTUALIZOVÁNO/ OVĚŘENO

Někteři s radostí, jiní s trochou obav. Ale přece jen šli statečně, v doprovodu svých rodičů, sourozenců i prarodičů, minulý týden k zápisu. Za školní brašnou ještě nejsou skoro vidět, ale už  se pyšní tím, že půjdou do velké školy. Budoucí prvňáčky přivítaly obě vimperské základní školy u zápisu ve stejné dny – v pátek a v sobotu.

 

Do ZŠ Smetanova

si našlo cestu celkem 40 dětí. A jak zápisy ve “Smetance” probíhaly?

“Letošní zápis u nás byl motivován blížícími se olympijskými hrami v Soči. Kromě sportovních činností, jako byla překážková dráha nebo střelba na hokejovou branku, děti ukázaly zavazování tkaniček nebo stříhání nůžkami podle předlohy. Poznávání barev, geometrických tvarů, čtení čísel nebo znalost básniček a písniček zvládly všechny děti bez větších problémů. Odměna v podobě pamětního listu na zápis, dárečku od dětí ze ŠD, ale hlavně zlatá olympijská medaile byla opravdu zasloužená.

Poděkování patří panu Pokornému, všem učitelkám, vychovatelkám a děvčatům z devátých ročníků za pomoc při organizaci letošního zápisu.

Pro následující školní rok 2014/2015 bylo tedy zapsáno 40 dětí, 2 děti se nedostavily a o odklad školní docházky o jeden rok požádali rodiče 3 dětí. Pro ty děti, které se nezúčastnily zápisu v řádném termínu, je stanoven náhradní – a to hned na zítřek,” uvedla Mgr Dagmar Holubová.

ZŠ Smetanova otevře v příštím školním roce opět dvě první třídy jako v předchozích letech, kdy se hlásilo 51 žáků (2013) a 32 žáků (2012).

 

foto Mgr. Vladan Pokorný

{gallery}vimperk/2014/leden/zapis_smetanova/{/gallery}

 

 

V základní škole T. G. Masaryka

přivítaly paní učitelky při zápisových dnech celkem 56 dětí s rodiči. 51 z nich přišlo k zápisu poprvé, 5 po loňských odkladech.

 

Ředitelky školy Mgr. Dagmar Rückerové, která byla u zápisů, jsme se zeptali na podrobnosti těch letošních:

Je v letošním roce více odkladů než loni?

Odklad školní docházky bude řešen do května 2014, prozatím jsou rozhodnuti dva, ostatní se domluvili se školní psycholožkou na konzultaci a případném vyšetření, které pak pomůže  s rozhodnutím.

 

 

Pro školní rok 2014/2015 budete otevírat dvě první třídy. Liší se nějak výrazně pčty dětí v posledních letech?  Je více mimovimperských?

Otevřeme  dvě první trídy. Počet dětí je víceméně stabilní,  loni  bylo 53 zapsaných, 6 odkladů a 7 dětí bylo mimovimperských. V předchozích letech  se počty zapsaných dětí příliš nelišily, výraznější počet odkladů jsme zaznamenali v roce 2011:

školní rok

zapsaných dětí, z toho >

odklady

mimovimperských

2010/2011

55

11

2011/2012

51

5

3

2012/2013

46

9

4

2013/2014

56

6

7

 

Jak se děti u zápisu projevovaly? Byly šikovné? Jaká je podle vás  současná tendence – dítě na školu připravit doma a ve školce, nebo nechat vše až na učitele?

Při zápisu se velmi pozitivně projevuje spolupráce s MŠ v projektu Škola nanečisto – děti byly šikovné, ve většině případů znají své jméno, adresu, datum narození, znají barvy, číselnou řadu do 5 (znají do 10), komunikují s „novým člověkem“, umí zarecitovat nebo zazpívat, nakreslí obrázek, znají geometrické tvary. Určitě se lépe orientují děti, které navštěvují MŠ.

 

Děkuji za odpovědi.

 

Přejeme všem budoucím prvňáčkům, aby je chuť  “do velké školy” neopustila a gratulujeme k zápisu.

A. Staňková

 

foto Zdeněk Formánek

{gallery}vimperk/2014/leden/zapis_tgm/{/gallery}