Ne pro peníze, ale pro dobrou věc

Některé nemocnice už i teď volají po nových dárcích krve. Těch dobrovolných stále ubývá, ale spotřeba životadárné tekutiny stoupá.

Spotřeba krve a plazmy v obecném měřítku stoupá nejvíce v letních měsících, ale výjimkou nejsou ani krizové stavy uprostřed zimy. Nejvíce zapotřebí jsou především lidé s negativními krevními skupinami. Hlavní problém je udržet počty odběru pravidelných dárců; tím že jich ubývá se zvyšuje frekvence jejich odběrů až na maximálně přípustnou mez.

 

Jihočeský kraj ovšem patří v dárcovství krve k nejstabilnějším krajům naší republiky. Díky krajské podpoře i městům Prachatice a Vimperk se dárcovství daří také v prachatickém okrese.

 

Více Zuzana Pelikánová z Oblastního spolku ČČK Prachatice:

V roce 2013 jsme pro dárce vypravili 23 svozových autobusů ze sedmi míst Prachaticka a celkem naši dárci darovali 1302x, to znamená asi 586 litrů krve, která zachraňuje životy nemocných…

Český červený kříž ocenil také vícenásobné dárce krve – plaketu prof. MUDr. Jana Janského převzalo 82 dárců, dva dárci převzali Zlatý kříž 3.třídy za 80 odběrů krve.

antoninsmolavolary

Antonín Smola z Volar při odběru

 

pavelmrazlhenice

Pavel Mráz ze Lhenic při převzetí ocenění za bezpříspěvkové dárcovství

 

 

Dárcovství krve jsme představili na dvou výstavách – v MěKS Vimperk a v Městské knihovně Prachatice. Světový den dárcovství krve jsme oslavili divadelním představením Lichožrouti ve spolupráci s DDM Prachatice.

V září jsme uspořádali akci Hudba v krvi – krev darovali prachatičtí muzikanti. A co je k tomu vedlo?

Bubeník Jan Vágner řekl: „Poprvé jsem daroval krev na vojně, asi v roce 1993. Dostali jsme 2 deci vína a párek. Šel jsem ze solidarity, ale pravda je, že i den volna se hodil.

Pravidelně daruje také Luboš Šimek z Dechového orchestru Prachatice: „Jezdím darovat společně s kolegyní z práce a využíváme svozový autobus. Kolegyni se jednou udělalo špatně a čekali jsme, až ji lékař vyšetří a propustí. Jedna paní už byla z čekání nervózní, pořád tam pochodovala a pak se najednou zeptala, kvůli komu tam musíme tak dlouho čekat. V tu chvíli se sama svezla k zemi a čekalo se dál.

I v tomto roce vypravujeme svozové autobusy pro dárce krve zdarma – ten nejbližší vyjede 4. února v 7 hodin z Malého náměstí.”

 

-red, zp, foto: Ladislav Beran-

Pro bližší informace kontaktujte Oblastní spolek ČČK PT e-mailem na prachatice@cervenykriz.eu, telefonicky na 724 367 840 nebo osobně každou středu od 8:00 do 16:00 na adrese Nemocniční 204, Prachatice (budova polikliniky).

————————————————————————————————————————————————————————

Plán odběrů pro rok 2014:

svozoveautobusy