Vimperští sportovci přivezli medaile z Vysočiny

Velký úspěch pro Jihočeský kraj, ale hlavně pro město Vimperk přivezli mladí sportovci z olympiády z Vysočiny. Na pocity a úspěchy jsme se zeptali trenérů Zbyňka Pavláska a  Josefa Bejčka.

 

 

Výrazná stopa našich mladých lyžařů na ZODM 2014

 logoolympiády

Olympiády mládeže jsou již tradičně pořádány pod patronací ČOV jednou za dva roky a stávají se tak vrcholnou sportovní akcí v daných disciplínách pro mládežnické kategorie. Celé hry jsou pojaty jako soutěž krajských výběrů a každý kraj má právo vyslat na tyto hry dva nejlepší zástupce do každé kategorie a disciplíny. Pořadatelským krajem letošních zimních her byl kraj Vysočina. Bližší informace naleznete na webových stránkách akce www.odm2014.cz

 

Vimperský Ski klub Šumava, jakožto nejsilnější klub v kraji, vyslal na Vysočinu velmi početnou výpravu. Z osmi možných krajských reprezentantů jich ze Ski klubu Šumava bylo nominováno celých sedm, jedna závodnice pak ze Sokola Stachy. Tím ale počet vimperských účastníků na ZODM 2014 zdaleka nekončí. Pětice našich vypomáhala v reprezentaci biatlonu a další čtyři byli vybráni do družstva nově zařazené disciplíny LOB – čili lyžařského orientačního běhu.

 

A jak se nám dařilo?

 Samuel Jirouš ve starších žácích a Mathias Vacek v žácích mladších zvítězili v obou individuálních závodech (klasika i bruslení ) a navíc se starším bráchou Mathiase Karlem Vackem suverénně vyhráli i závod štafet. Tím se stali trojnásobnými zlatými medailisty a zařadili se mezi nejúspěšnější účastníky celých her. Mimochodem stejně úžasnou medailovou bilanci měl před dvěma lety také náš Jiří Mánek, který v současné době velice dobře závodí v kategorii dorostu. Karel Vacek pak skončil třetí v závodě na 4 km volně. Ani děvčata se nenechala zahanbit. Výborně si počínala zejména Barbora Havlíčková, která v obou individuálních závodech sahala po vítězství (zejména v bruslení). Nakonec po napínavých bitvách o vteřinky z toho bylo vynikající stříbro a bronz. Perfektním výkonem všech děvčat ve štafetě jsme získali nečekané čtvrté místo. Nutno zmínit sympatické a energické výkony Terezky Sáskové, která si z Nového Města na Moravě odváží dvě krásná, ale také trochu nepopulární čtvrtá místa. K již zmíněné bramboře ze štafet přidala čtvrté místo v individuálním klasickém závodě, kde skončila hned za Barčou Havlíčkovou. Celé družstvo dále doplňovali a v závodech statečně bojovali Anežka Honsová, Barbora Picková a Šimon Pavlásek.

 

A co naši harcovníci v jiných disciplínách?

 

Opět paráda! Ondra Mánek získal dvě medaile z biatlonových soutěží (stříbro a bronz), Jakub Švejda byl dvakrát šestý ve starší kategorii, zejména díky čisté střelbě. Velice pěkné výkony na hraně první desítky předváděla Míša Willmannová, které se však nedařila střelba a Evelínka Daverná s Deniskou Novákovou.

 

Nejlepší výsledek družstva LOB předvedl opět náš závodník Dominik Klement a znovu to bylo to čtvrté místo, stejné jako si veze domů i Tomáš Kalivoda, který však bodoval pro Plzeňský kraj, odkud pochází a kde má své trvalé bydliště. Pro ostatní naše členy týmu Pepu Tischlera a Ondru Holoubka to byly závody spíše na zkušenou a jistě si odváží spoustu pěkných zážitků.

 

Atmosféra celých her, byla i přes trochu vrtkavé počasí, opravdu vynikající. Mladí závodníci okusili na vlastní kůži jaké to je závodit ve slavné Vysočina aréně, dějišti loňského MS v biatlonu a několika dalších závodů SP v běhu na lyžích či biatlonu. Nezapomenutelné byly i slavnostní vyhlašovací ceremoniály.

 

K výborným výkonům našich mladých lyžařů a biatlonistů se přidali též jihočeští rychlobruslaři, snowboardisté (mimochodem také z Vimperského klubu Snowriders) a třetí hokejisté (z Vimperka byl v nominaci Tomáš Schwamberger) a nakonec z toho bylo neuvěřitelné druhé místo v celkové soutěži krajů!!! Liberecký kraj byl opravdu nad naše síly, ale ostatní skončily daleko za námi!!

 

Gratulujeme a jen tak dále!!!

 

Zbyněk Pavlásek – trenér lyžařů běžců

 

 

{gallery}vimperk/2014/unor/ski_klub_foceni_vodnik_formanek/{/gallery}

 

 

 

Jihočeští snowboardisté na 6. Zimní olympiádě na Vysočině 19. – 24. 1 .2014

 

Hlavním sídelním městem pro všechny snowboardisty se stalo Velké Meziříčí, s ohledem na to, že na místním Fajtově kopci se měly jet jejich disciplíny – paralelní slalom a slope style. Protože se však pořadatelům Fajtův kopec nepodařilo zasněžit, byly závody přeloženy na Šacberk – lyžařský areál blízko Jihlavy. Slope style byl zrušen a nahrazen obřím slalomem. Na trénink zbylo minimum času, protože svah společně s námi okupovali ještě alpáči. Trať musela být „nasalmiakována“, aby vydržela vytrvalý déšť a kupodivu byla v pořádku. První závod – obří slalom jednotlivců jsme jeli v úterý 21.1. odpoledne za drobného vytrvalého deště. Závodníci absolvovali dvě kola – o umístění rozhodoval lepší čas z obou. A Jihočeši, všichni reprezentanti SK Snowriders Vimperk, se pohybovali v popředí výsledků. Stříbrnou medaili získal Jan Formánek a bronzové Silvie Mikešová a Matouš Koudelka, sedmá dojela specialistka na freestyle Sára Veselková. Středeční ráno předznamenala hustá chumelenice a po dlouhé době tak děti musely jet na prašanu! Byla to pro ně, ale i pro pořadatele malá odměna. A naši opět bodovali: Honza Formánek opět stříbrný a Silvie Mikešová bronzová! Matouš Koudelka 5. a Sára Veselková 6.místo ve velmi atraktivním paralelním slalomu.

 

Velkou pochvalu také zaslouží pořadatelé – pro závodníky byly vyrobeny krásné medaile ze skla, výborné jídlo, ubytování a ochota pomáhat byla naprostou samozřejmostí.

 

Naši snowboarďáci vytvořili skvělou partu, navázali kontakty s ostatními. Jako již tradičně svými 5 medailemi přispěli ke konečnému 2. místu jihočeské výpravy. Odvezli jsme si krásné zážitky, pocit dobře vykonané práce a motivaci do dalších let se snowboardem.

 

Trenér jihočeských snowboardistů Josef Bejček

 

 

{gallery}vimperk/2014/unor/snowboardaci_foceni_vodnik_formanek/{/gallery}

 

 

Dětské olympiády na Vysočině se zúčastnil Vimperák Tomáš Schwamberger v hokeji za Jihočeský Kraj. A velkou měrou přispěl k třetímu místu.

 

 

{gallery}vimperk/2014/unor/svab_foceni_formanek/{/gallery}

 

 

Mladí sportovci Liberce získali 38 medailí, z toho mělo 15 nejvyšší hodnotu. Na druhém místě skončil Jihočeský kraj s 21 medailemi (11 zlatými). Ani jednu zlatou nezískali pouze zástupci Karlovarského kraje.

 

Medailové pořadí:

Liberecký kraj 38 (15 – 13 – 10)

Jihočeský kraj 23 (11 – 4 – 8)

Ústecký kraj 13 (6 – 4 – 3)

Jihomoravský kraj 18 (5 – 5 – 8)

Královéhradecký 13 (5 – 4 – 4)