Dámy vezmou sobě sukně ovšem kratší…

skol
“Před pár lety jsem se oblékl do starého lyžařského, připnul dřevěné lyže s Huitfeldem a vyrazil do přírody. Cestou jsem potkal dva perfektně oblečené a vybavené běžkaře a zaslechl jsem, jak jeden druhému s posměškem říká:

“Hele, vole, hroby se otevírají, potkali jsme minulé století.”

Tak jsem jim v duchu s úsměvem odpověděl: “Volové, víte ale, jak to muselo být tehdy krásný?”

Douška z knížky Emila Kintzla o začátcích lyžařského sportu na Šumavě jen umocňuje  atmosféru, která z ní vyzařuje a zároveň předznamenává ducha, ve kterém se nese jeho reálné  osobité vyprávní o té době.  S besedami na téma začátků damy
dlouhých prken na šumavských kopcích má velký úspěch všude, kde je pořádá a nadšení posluchači chtějí slyšet stále více.

Těžké lyže, mazané mýdlem, holinky přivázané řemínky…. i takové byly počátky lyžování na Šumavě.

 

“A lyžařský výcvik si brzy našel cestu i mezi  naše ozbrojené složky. Asi první zpráva o lyžařské činnosti armády na Šumavě pochází z roku 1900, kdy v Bavorském Eisensteinu probíhal výcvik I. batalionu horských myslivců ze Zwieselu. Pak od roku 1909 až do I. světové války se tyto “militerkurse” v okolí Železné Rudy opakovaly. V oblasti Smrčiny v letech 1912-1914 probíhala lyžařská cvičení praporu horských myslivců a místní kluci jim předváděli své lyžařské umění.

A jak je na vjoně zvykem, přesné názvosloví i provedení cviků bylo jistě kaprály přísně vyžadováno.

Dnes je to již čtení trochu úsměvné. Článek 106 nařizuje:

Rychlost hledíme zásadně brzditi švihy. Je to jednak pro vydatnost takového brzdění která je mnohem větší nežli u brzdění přivratného, jednak abychom šetřii své síly, a pak svalstva nohou, které při  obvyklém brzdění obvykle brzy umdlí.” (E. Kintzl. O počátcích lyžování na Šumavě slovem i obrazem, 2008)

prvni stopy

 

prvni zavod

Jste zvědaví, jak to vlastně tenkrát bylo doopravdy? Přijďte dnes do Muzea Lamberská stezka v Žihobcích, kde se další z řady besed s promítáním historických fotografií koná.

 

Začátek je v 18 hodin, na besedu navazuje tématická výstava o historii šumavského lyžování, kterou si zde můžete prohlédnout až do 11. dubna.

plakat prednaska

-as, ilustrační fota z publikace E. Kintzla –