Spolupracovat se vyplatí

loga mos

 

Potřeby malých obcí jsou často  bagatelizovány a přehlíženy. Ne ze strany “jejich”  obce s rozšířenou působností (v našem případě Sušice), ale ze strany kraje, státu… Jednotlivé hlasy nemají takovou váhu, jakou by potřebovaly k prosazení  rozvojových aktivit nezanedbatelného rozsahu. Nabízí se logicky spojit se s dalšími a jako partneři vystupovat navenek jako jeden silný subjekt.

 

Dobrovolný svazek obcí Sušicko (DSO) je jednm z cílů projektu Podpora meziobecní spolupráce, reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B8.00001, který odstartoval na konci loňského roku i v naší oblasti,  v lokalitě ORP Sušice.

 

Mezi prioritní cíle patří nejen prolomení nedůvěry ve spolupráci mezi 30 obcemi ORP Sušice a založení nového DSO Sušicko, ale  také  vypracování zásadních dokumentů, využitelných pro celou oblast z hlediska naplňování rozvojových strategií.  Nositelem projektu je Svaz města a obcí ČR, smluvním partnerem, který v naší oblasti systémovou podporu realizuje, město Hartmanice.

mos 2

Na pondělním setkání starostů obcí, které  pod ORP Sušice spadají (30), kde byla přítomna polovina z nich, byl realizačním týmem projekt podrobně představen, vysvětlen a objasněny jeho záměry. Většina přítomných starostů souhlasila s tím, že by bylo zapotřebí vystupovat, jednat a prosazovat cíle jako celek, tedy jako “Sušicko”. Poukazovali přitom na příklad Horažďovicka, kde projekt běží zhruba o měsíc déle a kde byl již  DSO založen.

 

mos 3

Je pravda, že většina z obcí je  již v nějakém podobném svazku nebo sdružení členem  – ovšem většinou jsou (nebo byla) to  sdružení monotématická, zabývající se dosažením pouze jediného cíle. DSO Sušicko  by byl subjektem zabývajícím se rozvojem celého území, napříč všemi oblastmi a z dlouhodobého hlediska. Argumenty “pro” při pondělním setkání uváděli i sami starostové, kteří cítí, že by podporu  vyjádřenou vznikem silnějšího subkejtu, potřebovali a využili. 

 

Realizační tým, za podpory  vedení projektu ze strany Svazu měst a obcí ČR, na základě  pondělní schůzky vypracuje návrh na založení Dobrovolného svazku obcí Sušicko, který předloží starostovi ORP k projednání na radě města.

 

Ve spolupráci se starosty budou vytvořeny jako další hlavní výstupy dokumenty zakládající se na podrobné odborné  analýze oblastí – předškolní výchovy a základního školství, odpadového hospodářství, sociálních služeb. Poslední, čtvrtá, ze zpracovávaných oblastí bude zvolena na  jarním  setkání starostů. Vybírat budou z témat, která sami navrhnou; z takových, které obce nejvíce trápí a preferují jejich řešení. Dokumenty definují potřeby, které vyplývají jak z demografického vývoje, tak ze specifik konkrétního území a nastíní možné varianty řešení v oblasti meziobecní spolupráce.

 

 

Závěrečné materiály se stanou zásadním  podkladem pro plánování a realizaci rozvoje celé oblasti, např. pro žádosti o finanční prostředky z evropských fondů, územní plánování apod. V současné době probíhá na území ORP Sušice  sběr informací, dat a podkladů pro zpracování analýz všech uvedených oblastí. Projekt Podpora meziobecní spolupráce, reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B8.00001 je hrazen z OP Lidské zdroje a zaměstnanost, zapojit se do něj mohou všechna města  a obce, trvá do června následujícího roku. V současné době je aktivně zapojeno více než 130  celků ORP.

 

-as-