Strážníci zachránili majetek i život

Včasná pomoc

Při noční službě  z neděle na pondělí (2.-3., února) zjistila obsluha městského dohlížecího kamerového systému nestandardní obraz na jedné z kamer, snímající křižovatku ulic Lerchova, Příkopy a Volšovská. Na  záběru z kamery bylo vidět problikávající světlo v  objektu restaurace Zlatá Otava.

letiste
Dvanáct minut po půlnoci stálá služba na místo vyslala  hlídku strážníků, kteří zjistili, že  místnost restaurace je pná kouře a   urychleně začala shánět majitele.  Ten se na místo dostavil po zhruba patnácti minutách, restauraci otevřel a zjistil, že  zárodek požáru, který se povedlo zjistit a  zneškodnit díky všímavosti  obsluhy kamerového systému, způsobil  umělohmotný odpadkový koš vedle baru. Kromě shořelého koše a částčně i desky baru nebyly způsobeny žádné další škody. Pravděpodobnou příčinou  mohlo být odhození žhavého cigaretového nedopalku do koše. Hodnoty, které se podařilo před ohněm zachránit, by při poničení objektu požárem šplhaly minimálně do statisíců.

 

 

Nejen majetek, ale i životy zachraňují strážníci MP Sušice

Opět noční služba,  o týden později (neděle 8.2 ) – na služebnu MP  přišel muž oznámit před osmou večer, že se  v průjezdu u bývalé polikliniky stalo pravděpodobně nějaké neštěstí, na místě  údajně spadl starší muž ze schodů a jeho stav je velmi špatný, nekomunikuje, ztěžka dýchá. Oznamovatel přišel na služebnu osobně,  neměl k dispozici funkční telefon. Na místo byla okamžitě vyslaná hlídka strážnků, současně stálá služba volala  záchrannou službu.

 

Strážníci na místě  museli zahájit resuscitační pomoc,  muž (r. 1929) ležící na zemi nedýchal a nejevil známky života. Na místo po několika minutách dorazila posádka záchranné služby a soukromým vozem i lékařka, které sice služba už skončila, ale  nezaváhala a na žádost sestry na místo okamžitě vyjela.  Oživování muže, u něhož  došlo opakovaně k zástavě srdce, pokračovalo i ve chvíli, kdy na místo dorazil další lékař a záchranář (osobní záchranářský vůz), přijíždějící z jiného zásahu. Po zhruba půl hodině se  na místě podařilo muže oživit a připravit k transportu.

 

Strážníci, kteří po celou dobu prováděli resuscitaci až do příjezdu dalšího lékaře z Klatov (lékař který měl službu v Sušici  zasahoval na výjezdu na Modravě), pomohli se zajištěním transportu a po odjezdu obou záchranářských vozů do Klatov se vrátili na služebnu.  Jen o několik minut později se vydali na pravidelnou kontrolu města a pokračovali ve své běžné práci.

 

-red-