Aktualizováno:Havarovaný autobus vezl 49 lidí

Aktuálně / ověřeno:

Informace od hasičů

Děti na lyžařský výcvik do Železné Rudy nedojely, autobus se v serpentinách u Gerlovy Hutě převrátil na bok do příkopu. Nehoda prověřila součinnost všech složek IZS, ISS NP a CHKO Šumava a Horské služby.

 

por. Mgr. Pavla Jakoubková, mluvčí HZS Plzeňského kraje:

“V neděli  16.  února  2014  se  před  půl  devátou  ráno  stala  před  Železnou  Rudou  u  Gerlovy Hutě vážná dopravní nehoda. Autobus, ve kterém cestovalo i s řidičem celkem 50 osob, se převrátil do příkopu na bok. Na místo se sjely všechny záchranné složky z okolí – kromě profesionálních a dobrovolných hasičů, policie, zdravotnických a leteckých záchranářů i Horská služba a Strážci NP a CHKO Šumava.  Všichni  zasahující  společnými  silami   vyprošťovali  a  spolupracovali  při  ošetření zraněných. Svým rozsahem se jednalo o jeden z největších součinnostních zásahů.

Vzhledem k tomu, že autobus ležel na straně dveří, vyprošťovali záchranáři cestující zadním oknem. Cestující byli různě zaklíněni mezi sedačkami, ale k jejich vyproštění nemuseli hasiči použít hydraulické zařízení.

Se  dvěma  vážně  zraněnými  osobami  odletěl  do  FN  Plzeň  vrtulník  LZS,  dalších  pět  osob transportovala ZZS do nemocnice v Klatovech pozemní cestou. Na  místo  přijel  i  autobus  z PS  Košutka,  do  kterého  záchranáři   odváděli  a  odnášeli  děti. Lékař  je  znovu  prohlédl  a  autobus  následně  s hasičským  doprovodem  odjel  do  Klatovské nemocnice, kde se podrobily děti dalšímu vyšetření.

Po  odjezdu  všech  dětí  do  nemocnice  se  jednotky PO  vrátily  na  základnu,  na místě  zůstali pouze  policisté.  Z autobusu  neunikaly  žádné  provozní  kapaliny  a  autobus  nepřekážel silničnímu provozu. O vyproštění se postarala  soukromá firma.”

 nehoda bus 1 nehoda bus 2

 

nehoda bus 3 nehoda bus 5

 

 

—————————————————————————————————————————————————————-

 

Dnes ráno došlo 6 km za Javornou, na trase Javorná – Železná Ruda, k havárii autobusu a sypače. Po střetu se autobus převrátil na bok do příkopu.

Autobus vezl 49 lidí, při havárii 7 z nich utrpělo zranění které vyžadovalo převoz do nemocnic, podle informací redakce jedno závažné. Dvě zraněné ženy byly transportovány vrtulníky do Plzně, dalších 5 zraněných, mezi nimiž byly dvě děti, odvezly k ošetření sanitky do Klatov. Na místě bylo  s lehčími zraněními ošetřeno dvacet osm dětí a jedenáct dospělých.

Příčinu bočního střetu dosud vyšetřuje Policie, alkohol byl u obou řidičů na místě vyloučen. Komunikace je zatím zcela neprůjezdná, objízdná trasa je vedena  přes Zhůří. Zprůjezdnění komunikace se předpokládá v odpoledních hodinách.

 

-red-