Obavy obyvatel trvají, situace se může opakovat

Veřejného setkání v Hrabicích, za účelem diskuse o záměru využití bývalé hospody na návsi, se zúčastnilo několik desítek místních obyvatel. Za město Vimperk byli přítomni starosta Ing B. Petrášek, místostarostka Ing. Martanová, radní V. Vávrová a Mgr. Rückerová. Podnikatel, který o objekt měl zájem a který v něm již začal provádět vyklizovací práce, sice účast na setkání přislíbil, nicméně se pak z rodinných důvodů omluvil.

 

hrabice 1      hrabice 2

 

Setkání zahájil starosta Vimperka slovy, že je škoda, že se poprvé s obyvateli Hrabic a Cejsic setkávají při takovéto příležitosti a že když se začaly objevovat pochybnosti o využití objektu, že by bývalo bylo lépe, kdyby se na vedení města obrátili přímo a ne prostřednictvím prohlášení, v němž deklarovali své obavy z nastěhování sociálně slabých rodin a nepřizpůsobivých občanů do bývalé hospody na návsi.

 

hrabice 52       hrabice 54

 

Hrabičtí už špatné zkušenosti s provozem hospody mají, i proto zareagovali tímto způsobem a tak rychle a ne „panicky a na základě neověřených informací“, jak zaznělo v článku o místní situaci, s čímž zásadně nesouhlasí.

 

Zhruba před 4-5 lety tu podobná skupina lidí nějaký čas bydlela a podle místních soužití s ní rozhodně nebylo bez problémů. „Kdybychom je doslova nehlídali, tak jsme řešili mnohem závažnější problémy,“ shodně potvrzovali.

 

Podobně při působení posledního provozovatele, na jehož akce se sjížděli lidé po kterých v okolí hospody kromě „obvyklého“ nepořádku zůstávaly injekční jehly a stříkačky, které v zájmu svého bezpečí a zdraví a bezpečí svých dětí chodili po akcích zdejší obyvatelé likvidovat. „Je nám jedno jestli tu bude někdo další bydlet, jako dalšího obyvatele ho tu rádi přivítáme, ale ty předchozí zkušenosti s provozem hospody nám stačily, takové už nechceme,“ brání se pochopitelně místní.

 

 

„Informaci o tom, že z hrabické hospody by mohla být ubytovna pro sociálně slabé skupiny obyvatel, jsme dostali zhruba před dvěma měsíci. Okamžitě jsem telefonoval tehdy potenciálnímu zájemci o koupi, který takový záměr popřel s tím, že tu chce vybudovat dva byty a žádné jiné stavební úpravy neplánuje. Proto jsme sem poslali stavební úřad aby tu vykonal dohled a ten nezjistil žádné stavební úpravy, které by byly v rozporu s tím, co tvrdil. Prováděl zde vyklízení a drobné opravy uvnitř objektu. Jsou tam stávající dva byty, podnikatel nepožádal o změnu účelu užívaných prostor. V současné době je situace taková, že od záměru koupi budovy bývalé hospody na návsi, podle svých slov, ustoupil.“

 

„To jsme rádi,“ znělo ze strany místních, kteří dozor stavebního úřadu iniciovali. Navíc někteří z nich osobně od potenciálního majitele a jeho rodiny dostali informaci o tom že ne dva, ale šest bytů by v bývalé hospodě mělo vzniknout. Obavy o tom, kým budou obsazeny se pochopitelně znásobily. „Je škoda, že na setkání s námi nepřišel, osobně bych ho s jeho tvrzením o šesti bytech konfrontoval, stejně jako by mě zajímalo jak je možné, že na objektu v exekuci, který v katastru dosud nezměnil majitele, už prováděl stavební práce? Sundaval obložení, dlaždice, sekal odpady, připravoval bourání…,“ potvrzoval nejbližší soused objektu za souhlasného přitakávání několika dalších.

 

 

„V době kdy tu byl stavební dozor, tady práce, na které by bylo nutné stavební povolení, neprobíhaly, a majitel na povinnosti spojené s prováděním stavebních prací byl upozorněn. Tím, že od koupě ustoupil, situace není vyřešená.

Dokud se nezmění legislativa o využívání sociálních dávek, o což se s ostatními městy společně snažíme, budeme se s tímto problémme potýkat i dál. Dnes je situace taková, že hospoda je opět k prodeji, může ji koupit kdokoliv a může nastat ten samý problém. Podobně jako v mnoha dalších objektech ve Vimperku i okolí,“ upozornil starosta.

 

Diskutovalo se i o tom, proč tedy podnikatel tak rychle od svého záměru koupit objekt hospody ustoupil a následně údajně projevil zájem o koupi nemovitosti v sousedních Cejsicích.

 

Znovu byla ze strany občanů otevřena otázka možnosti najímání bezpečnostní agentury, podobně jako při řešení nedávné kauzy bývalého hotelu Vltava.

 

„Mezi lidmi je ve všeobecném povědomí zafixováno, že soukromá bezpečnostní agentura může řešit problémy, které se týkají veřejného pořádku. Není to tak. Bezpečnostní agentura má na veřejnosti úplně stejné pravomoci jako kterýkoliv jiný občan. Nemůže zasáhnout proti narušiteli veřejného pořádku, může informovat městskou nebo státní policii. Můžeme povolat agenturu na konkrétní akce, na konkrétní místo. Z dlouhodobého hlediska a veřejného pořádku to ale není řešení. Služba bezpečnostní agentury má na veřejných prostranstvích pouze účinek preventivní. To si lze ověřit v zákoně,“ uvedl Ing. Petrášek.

 

Znovu se probíral i postup radnice v případě prověřování oprávněnosti čerpání sociálních dávek a jejich využití v souvislosti s kauzou Vltavy tak, aby se znemožnil výhodný „byznys s chudobou“.

 

K tomu starosta Vimperka řekl: „Ubytovávat může v podstatě kdokoliv. Město je obviňováno z toho, že ubytovává sociálně nepřizpůsobivé občany. To ale není pravda. Podle našich informací je takových lidí ve Vimperku kolem dvou set. Ale z toho víc než polovina bydlí v soukromých bytech – ti, které my jsme z městských bytů vystěhovali, protože neplatili nájem. Takže zvítězily peníze. Najednou šel zájem města a veřejného pořádku stranou a bydlení se pronajímalo i „problémovým“, protože jsou z toho snadno vydělané peníze. Záleží opravdu na každém majiteli nemovitosti, koho je ochoten si k sobě nastěhovat. To není o penězích, ale o morálce. Nikdo nezaručí, ani nemůže, že ani další nový majitel hrabické hospody to nezkusí. Není možnost, jak ze strany města dosáhnout nějaké kontroly nebo nařídit, jak využívat soukromé vlastnictví. Města a obce v tomhle případě nemají žádnou pravomoc jak působit, kromě morálního apelu.“

 

Mimo debaty o tom, jak by bylo potřeba změnit zákon, tak aby v podobných případech (sociální bydlení, ubytovny pro nepřizpůsobivé občany) ještě více nesvazoval ruce městům a obcím, padl návrh, jestli objekt hrabické hospody nechce odkoupit město.

 

„Není možné skupovat všechny objekty, kde by mohlo hrozit, že budou využívány k touto druhu podnikání. Na to město jednak nemá peníze, ani pro ně budoucí využití. Ale rozhodně nebráníme se tomu, jednotlivé možnosti projednat a návrhy zvážit, případně pomoci. Ale potřebujeme slyšet konkrétní návrhy na konkrétní využití v rámci veřejného zájmu,“ připustil starosta.

Na to se přítomní představitelé města s místními dohodli na společné prohlídce objektu a další diskusi o jeho možném využití. Sejdou se na místě v neděli 9. března odpoledne.

 

-as-