Aktuálně ze zastupitelstva: bazén +10, lékárna má šanci

Na včerejším jednání zastupitelstva města bylo kromě běžné agendy projednáno i několik důležitých bodů týkajících se správy města. Jakkoliv byla atmosféra ovlivněna probíhajícími olympijskými souboji na ledových plochách (Martina Sáblíková a naši hokejisté), zastupitelé projednávali zásadní body detailně. Přítomno bylo 18 zastupitelů z 21.

 

V kapitole rozpočtových opatření byla schválena smlouva o příspěvku 200 000 korun na poskytování sociálních služeb Oblastní charitě Sušice, 30 000 korun jako příspěvek na publikaci sušického rodáka Přemysla Čecha „Trefen šumavským genem“, kde bude mít město svou prezentaci a obdrží 50 kusů výtisků knihy, 60 tisíc dostane SOŠ a SOU v Sušici jako příspěvek na využívání ledové plochy zimního stadionu, 85 tisíc budou moci využít dobrovolní hasiči na přípravu velkolepých oslav v rámci 140. výročí trvání sboru, hasiči z Albrechtic mohou vybavit soutěžní družstvo žen díky příspěvku města 15 tisíc korun.

 

300 000 korun, což jsou nevyčerpané prostředky nemocnice na opravy, bude převedeno do stávajícího rozpočtu organizace s tím, že za uvedenou cenu bude provedena oprava střechy skladu a dokončena oprava terasy v pavilonu nemocnice. Opravy nebylo možné dokončit v loňském roce pro nepříznivé klimatické podmínky.

 

 

Bazén Sušice

bazen

 

Diskuse kolem uvolnění dalších financí na bazén nebyla nijak dlouhá ani bouřlivá. Zastupitelé většinově zvedli ruku PRO 10 milionů, které směřují do rozpočtu a výstavbu. PROTI hlasovali M. Vrhel, M. Stárková a Z. Řezníčková (ČSSD).

Zdůvodnění potřeby dalších peněz, stejně jako finanční rekapitulaci celého projektu, měli zastupitelé k dispozici.

 

Pro přehlednější orientaci v cenových změnách stavby:

 

původní předpokládaná cena:

 

150 000 000 Kč

úvěr na pokrytí financování

 

90 000 000 Kč

vysoutěžená cena stavby

114 433 459 Kč / bez DPH

 

 

ceny prací nad původní rámec, ošetřené dodatky ke smlouvám:

 

– dodatek č. 2 / změny, úpravy stavby

10 984 592 Kč / bez DPH

– dodatek č. 3/ změny, úpravy návaznost na zimní stadion

970 843 Kč / bez DPH

celkový nárůst ceny stavby vlivem prací (smluvně dohodnutých) nad rámec zakázky

10,5 %

 

V návaznosti na aktuální, třetí, jednací řízení bez uveřejnění, které projednalo další nárůst finančních prostředků bylo zapotřebí schválit dalších 10 milionů korun (8,7 % z původní ceny stavby). Vícepráce, které byly aktuálně projednány a jsou zahrnuty v této ceně, se vztahují k výše uvedeným dodatkům č. 2 a 3 s tím, že toto navrhované rozpočtové opatření nemusí být v plné výši využito.

 

Do tabulky po schválení rozpočtového opatření zastupitelstvem přibyl řádek

 

– dodatek č. 5 /…

10 000 000 Kč

 

Celková cena díla tedy v současné době, se započtením všech rozpočtových změn (i zahrnutí veškerých úprav nad rámec stavby) vychází na 136 388 894 Kč bez DPH, což je cena o zhruba 9 % nižší, než původní předpokládaná (150 mil. Kč). Podle všech předpokladů i avizovaných změn a dodatků by tato cena měla být konečná, posunutí by mohlo nastat i směrem k úsporám vzhledem k přehodnocování některých požadavků. Smluvní termín dokončení stavby 21. 3. 2014 nebyl posunut (od tohoto dne by mělo začít přejímací řízení a následně kolaudační řízení) a v případě jeho nedodržení bude město uplatňovat smluvní penále.

 

V rámci třetího řízení byly předloženy například změny týkající se úpravy vjezdu na sousední pozemek, změny vnitřních dispozic a v souvislosti s tím nutné úpravy (včetně např. změn rozměrů ploch pro obklady, topení, elektroinstalace), výběr náhradních kvalitnějších a odolnějších materiálů, povrchy užitných podlah ad. Některé položky byly naopak ze změn vyjmuty jako nepotřebné, nebo byly nahrazeny levnější variantou v odpovídající kvalitě – některé truhlářské konstrukce, koberce, povrchy sportovních podlah a komplety kompenzačních pomůcek (bude řešeno samostatně).

 

Mezi další faktory ovlivňující navýšení díla spadají i věci, které nebylo možno dříve předpokládat – nevhodné podloží parkoviště, přeložky sítí technické infrastruktury – , výstavby se dotkal v tomto ohledu i změna legislativy v jejím průběhu.

 

 

Dům Rozacínovský, bývalá  lékárna na náměstí

pa251252 pa251254

Podstatně delší debata se rozvinula ohledně možnosti vstoupit do jednání o přímém odkupu, nebo o spolupráci s budoucím investorem, v případě historické památky na náměstí – Rozacínovského domu, bývalé lékárny. Na jednání zastupitelstva byl přítomen i jednatel potenciálního investora, společnosti PROSTAV NEM spol. s r. o. Plzeň.

 

Na záchraně budovy se shodli všichni, diskuse nastala kolem způsobu, jakým by se záchrana domu měla odehrávat a jaký podíl by na ní mohlo, nebo mělo, mít město Sušice. Zastupitelé si vyslechli argumenty pro možné varianty, zabývali se nabídkou potenciálního investora.

 

V současné době je budova v majetku firmy se zahraniční majetkovou účastí, je po léta na prodej, odhadované náklady na potřebnou rekonstrukci se rok od roku zvyšují.

 

Z řad zastupitelů zazněl i protinávrh původního usnesení, který nesl variantu pověření starosty města k jednání o přímém odkupu této nemovitosti. Tento návrh schválen nebyl a zastupitelé města nakonec odhlasovali usnesení ve znění:

 

Zastupitelstvo města pověřuje starostu města k jednání ohledně získání domu čp. 48 na náměstí Svobody v Sušici, do majetku města.

 

Jednání jsou tedy teprve na samém začátku, je třeba upřesnit ještě mnoho důležitých „detailů“, které mohou v jednotlivých variantách řešení nastat. Důležité ale je, že obě strany, tedy jak město, tak investor který má o nemovitost zájem, chtějí historickou budovu zachránit.

 

Bez problémů byly dále projednány body pozemkových záležitostí, jednohlasně byl schválen starostou předložený návrh na vstup města Sušice do Svazu měst a obcí ČR a zastupitelé se seznámili s výsledky činnosti městské policie za uplynulý rok (o obou těchto tématech si přečtete v samostatných článcích).

 

A. Staňková

 

Jak vypadal objekt v roce 2011 si můžete prohlédnout na přiložených fotografiích z archivu města Sušice. Od té doby byly na objektu provedeny některé zabezpečovací práce,  jeho stav se další nečinností pochopitelně  ale nelepší…

{gallery}susice/2014/2_unor/stara_lekarna_2011_mesto/{/gallery}