Olympionici ze ZŠ Smetanova

Olympionici ze ZŠ Smetanova

 

Žáci Základní školy Smetanova dosáhli úspěchů, které se jen tak nevidí.

 

V těžké kategorii 8. a 9. tříd okresního kola anglické olympiády, která se konala 19. února, obsadili první a druhé místo z celkového počtu 26 soutěžících.

 

lucka dominik

 

1. místo získal Dominik Kadlec                                                                   

2. místo obsadila Lucie Matheislová

 

 

 

Nejenom těmto žákům, ale i jejich učitelce angličtiny Mgr. Janě Doležalové, patří velká gratulace.

Požádali jsme vítěznou dvojici, Dominika a Lucii, a Mgr. Doležalovou o rozhovor o jejich zkušenostech a pocitech z úspěchu:

 

 

Kde se konalo okresní kolo olympiády a jak bylo rozděleno?

 

J. Doležalová: Okresní kolo této olympiády proběhlo v Domově dětí v Prachaticích. Pro základní školy byly připraveny dvě kategorie. Kategorie žáci 6. a 7. tříd a žáci 8. a 9. tříd, do každé kategorie mohla škola přihlásit pouze dva žáky. Naše škola vyslala tři a Dominik s Lucií, ačkoliv byli znevýhodněni jako „osmáci proti deváťákům“, získali tohle skvělé umístění.

 

Lucie: Olympiáda se skládala ze třech částí: role play, konverzace a poslech.

První část byla ve dvojicích, kdy jsme si navzájem vylosovali dopředu neznámého žáka na komunikaci a s tím jsme vedli dialog na dané téma. Ve druhé části konverzace to bylo na každém z nás, každý si vylosoval vlastní téma a o tom konverzoval a poslední částí byl poslech mluveného slova. Po poslechu jsme museli zodpovědět několik otázek souvisejících s tím, co jsme slyšeli.

 

 

Bylo to první vaše olympijské soutěžení v anglickém jazyce?

 

Lucie: Já jsem se této anglické olympiády zúčastnila už v loňském roce, kdy jsem vyhrála druhé místo.

Dominik: Anglické olympiády jsem se zúčastnil poprvé, ale třeba ve sportu jsem už několik olympiád absolvoval.

 

 

Jaké ceny jste za své umístění získali?

 

Lucie: Byl to diplom a drobný věcný dárek.

Paní učitelka Doležalová: Po domluvě s ředitelem školy plánujeme ocenit žáky ještě na konci roku. Už mám promyšlené, jaké dárečky dostanou.

 

 

Co tréma? Byla?

 

Lucie: Já jsem měla trému až mezi tématy, když jsme čekali na konverzaci. Všichni okolo mě byli nervózní, tak jsem se začala taky trochu bát.

Dominik: Tak u mě to bylo naopak. Já jsem byl nervózní trochu ze začátku a pak to ze mě spadlo.

 

 

Připravovali jste na olympiádu i individuálně doma?

 

Lucie: Tak určitě příprava proběhla. Snažím se vždy dopředu připravit si a natrénovat témata.

Dominik: Já si pouštím anglické poslechy.

 

 

Jaká témata jste dostali ke konverzaci?

 

Dominik: Já jsem měl Moje práce a moje budoucnost. Konverzace probíhá tak, že mezi vlastním monologem odpovídáte i na otázky poroty, ale mě jich moc nepoložili, protože jsem celou dobu mluvil jenom já.  Já jsem hodně komunikativní.

 

Lucie: Já jsem měla hodně široké téma Prázdniny, ale spadalo do toho i roční období, počasí a cestování. Měla jsem chviličku problém dát všechna ta témata dohromady a vybrat si z toho to hlavní, ale zvládla jsem to.

 

 

Dá se na olympiádě zažít i nějaká legrace nebo veselá příhoda?

 

Lucie: Pro mě byla docela dost překvapující reakce mojí přidělené partnerky pro komunikaci. Já jsem dostala za úkol, že jí mám přemluvit, aby šla se mnou do divadla a ona to měla odmítat. Já jsem se jí zeptala, jestli by nešla se mnou do divadla v pondělí a ona, že nemá čas. Tak jsem se jí ptala co v úterý, a čekala jsem, že mě zas odmítne, a ona že to by určitě šla. Tak jsme měly za půl minuty „dokonverzováno“. Naštěstí jsme si role prohodily a já jsem odmítala docela statečně.

Dominik:  Já jsem dostal téma Moje práce a budoucí kariéra. Chvíli jsem vyprávěl o budoucí kariéře, pak jsem stočil rozhovor k fotbalu, a když jsem viděl, že nikdo nic nenamítá, tak už jsem mluvil jenom o fotbalu, občas jsem tam zamotal počasí, ale pořád jsem mluvil a mluvil.

 

 

Jaké bylo složení poroty?

 

 

J. Doležalová: Porota je složená z učitelů různých základních škol.

 

 

Čeká vás postup do dalšího kola?

 

Dominik: Mě čeká postup do krajského kola z prvního místa. Nějaká příprava určitě proběhne. Paní učitelka vede výuku spíše názornou formou a formou her. Teď děláme school football, což je matematická hra v angličtině

 

 

Co plánujete po ukončení základní školy?

 

Lucie: Já bych se chtěla dostat na Biskupské gymnázium do Českých Budějovic. Určitě bych chtěla k angličtině studovat i němčinu a jako další nepovinný jazyk možná francouzštinu. Němčinu a angličtinu beru jako prioritu a chci je dále rozvíjet.

Dominik:  Já bych se chtěl po škole dostat do Písku na obor informační technologie, protože mě počítače a práce s nimi baví a potom asi na vysokou školu.

 

 

Čemu se věnujete ve svém volném čase?

 

Lucie: Baletu, pak ještě chodím na výtvarnou výchovu, keramiku a volejbal.

Dominik: Já se hodně věnuji sportu. Nejvíce asi fotbalu, ve škole hraji basketbal, florbal, a postoupil jsem do krajského kola soutěže Odznak všestrannosti olympijských vítězů. Ale toho jsem se bohužel nemohl zúčastnit, protože jsem byl nemocný.

 

 

Veškerý volný čas máte naplněný různými aktivitami. Ještě jednou gratuluji k úspěchu a přeji vám oběma do budoucna spoustu dalších nejen školních úspěchů a doufám, že o vás, jako o úspěšných studentech nebo třeba i sportovcích, ještě uslyšíme.

 

Děkuji za rozhovor.

Lenka Doubková