Se školkou do přírody

“Co se v mládí  naučíš…” Paní učitelky ve mateřských školách tohle přísloví  znají velmi dobře a  snaží se, aby  naši nejmenší byli  mezi svými kamarády nejen spokojeni, ale aby si odnesli z MŠ správné návyky, nové dovednosti, hezké chování… Je toho hodně, co musí zvládnout – ony i děti.  Když se navíc ke snažení přidávají nové a nové nápady, radost a kreativita, má  předškolní výchova ten ‘správný náboj’ a efekt.

 

A tak, když se děti vydávají na zahradu nebo na výlety do přírody, aby se naučily, jak se chovat i tam, jak přírodu poznávat, objevovat a chránit, určitě k ní budou  i v dospělosti mnohem vnímavější.   MŠ Klostermannova se environmentální výchově věnuje celoročně a o svých aktivitách i připravovaných novinkách nám paní učitelky napsaly:

 

 

skolka 1


Vimperk je, jak všichni dobře vědí, městem pod Boubínem a branou Šumavy. Zelené lesy, rozkvetlé louky, zurčící potůčky a hojnost zvěře – to vše a ještě mnohem víc je součástí našich každodenních životů i dění v mateřské škole. Není tedy divu, že se environmentální výchova stala jedním ze čtyř základních cílů školního vzdělávacího programu naší školy.

 

Celý rok nám nabízí blízké i vzdálenější okolí školky příležitosti k poznávání přírody. Během procházek a výletů pozorujeme rostliny a zvířata, zkoumáme kameny a vodu, hrajeme si a objevujeme svět. Nikdy si s sebou nezapomeneme vzít lupy, atlasy a dalekohled. Vždyť to jsou ti nejlepší pomocníci malých badatelů.

skolka 2  skolka 3

 

Jenže, na výlety se nedá chodit každý den, a tak je naší venkovní učebnou také školní zahrada. V minulém roce jsme se zapojili do projektu Českého svazu ochránců přírody s názvem „Živá zahrada“. Cílem je vytvořit takové prostředí, které by poskytovalo útočiště mnohým živočichům. V zimě sypeme ptákům do krmítek slunečnici a věšíme lojové koule. Začátkem jara sázíme na záhonky květiny pro hmyz. Dvakrát v roce (květen a prosinec) se provádí pozorování, během kterého zaznamenáváme druhy zvířat na našem pozemku.

 

Městu Vimperk byla v loňském roce přislíbena dotace z Ministerstva životního prostředí, a tak čeká v následujících měsících školní zahrady velká proměna. Kromě nových plotů a rozšíření zahrady na pracovišti v ulici Mírová se můžeme těšit na nové herní i výukové prvky. Za tímto úspěchem stojí velká práce zaměstnanců investičního odboru, pracovníků školy i pomoc SEV (středisko environmentální výchovy) Vimperk při NP Šumava.

 

skolka 4

V poznávání přírody nás podporují i naše spřátelené organizace. Ve spolupráci s Mysliveckým sdružením Šumava se staráme o tzv. „školní krmelec“. Již řadu let k němu chodíme pozorovat stopy ve sněhu, učíme se u něj péči o zvěř a chování v přírodě. Před každou naší návštěvou kontrolují členové sdružení, zda je u krmelce vše v pořádku. Díky jejich pečlivé přípravě děti vědí, jak má být o zvěř v zimě postaráno. Na letošní zimu si pro nás sdružení připravilo besedu přímo u krmelce. Děti připravily bukvice a kaštany a zbývalo jen počkat na sněhovou nadílku. Když ani po novém roce sníh nenapadal, rozhodli jsme se dál nečekat. V krásně slunném odpoledni jsme se vypravili přes louky až k Hrabicím, kde už na nás čekali myslivci z místního mysliveckého sdružení. Ti uvedli děti do základů myslivosti a vztahu myslivosti k ochraně přírody a odpovídali jim na jejich zvídavé otázky. Společně jsme ještě zakrmili a děti si s myslivci domluvily další setkání v revíru mysliveckého sdružení, které by mělo být zaměřeno na jarní úklid v okolí krmelce. Kromě hezkého zážitku si děti s sebou odnášely jako dárek i srnčí parůžky.

 

skolka 5

 

Velkým přínosem je také spolupráce se SEV Vimperk při NP Šumava. Na každý školní rok pro nás připravují výukové programy o šumavské fauně a flóře. Nikdy nejde o strohé učení, ale o zábavné hraní, povídání a tvoření s barevnými obrázky a zajímavými pomůckami. Dovolí-li to počasí, opouštíme učebnu a výuka probíhá venku v přírodě, např. v areálu Vodník, na školní zahradě nebo v městském arboretu. Kromě programů získáváme od NP Šumava i mnoho didaktických a propagačních materiálů, které nám pomáhají při environmentální výchově.

 

Dalším naším partnerem při environmentálním vzdělávání je ČSOP Šumava. Jeho členové nám radí s výběrem vhodné literatury, předávají nové informace a doporučují akce, kterých se zúčastnit (např. již zmíněná „Živá zahrada“).

 

Z přírody si odnášíme nejen poznatky, ale v první řadě hezké zážitky. I nadále budeme pokračovat v našem směřování a pomáhat dětem najít si cestu ven, do přírody.