Tereza Huříková zahájila sezónu

hurikova tereza uvodni

 

Afxentia cup 2014, kterým vstoupila do sezóny, má bikerka Tereza Huříková za sebou. Vstup do letošní sezóny byl poznamenán absencí Tereziina kola, které letecká společnost nebyla schopna 6 dní od data příletu na Kypr dopravit. I tak však Tereza do závodu nastoupila, s kolem půjčeným, a dokončila ho, a to na celkovém 9. místě, při účasti téměř kompletní světové špičky.

 

hurikova tereza 1

První etapou bylo jedno kolo závodního cross-country okruhu. Po čyřech dnech bez tréninku si Tereza kolo zapůjčila s tím, že její snad dorazí co nevidět a jeden XC okruh na cizím kole zvládne.

 

hurikova tereza 4
“S půjčeným kolem jsem až takový problém při závodě neměla, ale neměla jsem najetý okruh a cítila jsem únavu ze čtyř dní ježdění na letiště a zpět a řešení ztráty kola s aerolinkami. Během necelé čtvrt hodiny jsem se nedostala pořádně do tempa a cílem jsem projela čtyřiadvacátá!” 

Den na to čekal na závodníky 54km dlouhý závod v terénu point to point. Své kolo Tereza stále neměla, ale posed na půjčeném vyladila a na etapu se připravila tak, že do cíle projela po dvou a čtvrt hodinách na pátem místě, nedaleko od pódiového umístění.

 

“Po startu to nebylo ono, ale závod byl dost dlouhý a já jsem se dostala do závodního tempa, což jsem potřebovala. Pak už to šlo samo. Předjížděla jsem jednu holku po druhé a dobře jsem se cítila i v technice, ač své kolo mám nastaveno úplně jinak, sžila jsem se s tím, co bylo. Dnešní etapu jsem si práskla a cítila jsem se silná i ve vysokém tempu. Po ní však místo regenerace hurá na letiště, zjišťovat kde je můj závodní stroj? Prý Londýn.”

hurikova tereza 3

Třetí etapa byla podobná druhé. 40km dlouhá trať point to point závodu s dlouhým stoupáním na vrchol Kionia a následný technický sjezd.

 

“Výjezd po startu byl hodně dlouhý a na mě dnes sedla únava, snad z celého týdne. Kolo pořád nepřišlo, prý bylo včera v Tel Avivu! Do tempa jsem se nemohla dostat, ač jsem své nohy dlouho přemlouvala. Nakonec jsem cílem projela na 11. místě. Největší slávou dne však byla informace, že mé kolo, můj milovaný červený Specialized Fate, je v Larnace na letišti, kam přiletěl dnes přes Mnichov. Mně se do žil vlila nová krev a těšila jsem se na neděli, na svůj opravdový první start letošní sezóny se vším všudy, v mé disciplíně cross-country!”

 

hurikova tereza 2

V 11:00 v neděli odstartovala poslední etapa letošní Afxentie. Náročný cross-country okruh s prudkými kopci a technickými sjezdy. Tereza ho zvládla na 8. místě.

 

“XC závod po čtyřech dnech těžkých etap byl hodně náročný. Polovina startovního pole se v cíli chytala za záda. Kopce byly hodně prudké a na sílu, která už v dnešní etapě chyběla. Bylo těžké se po startu dostat do závodního tempa. Nakonec se mi to povedlo a prokousala jsem se do první desítky. Letos na Kypr přijela spousta závodnic ze světové špičky (6 holek z první světové desítky) a celkové 9. místo beru za daných okolností jako úspěch a skvělý test na úvod náročné sezóny”.

 

Příští týden na Terezu čeká na Kypru ještě jeden závod XC kategorie C1 ve Voroklini, kam se společně s dalšími závodníky z ASC Dukla Praha, se kterým Tereza na Kypru tráví čas pod vedením Viktora Zapletala, vydá.

 

 

 

Zdeněk Formánek

foto: M. Červený MTB